Στον Πόρο και το ηφαίστειο των Μεθάνων

Αποδράσεις µιας ανάσας

∆ραστηριότητες που µετατρέπονται σε εµπειρίες ζωής, φύση που συναρπάζει, χρώµατα που γοητεύουν, µυρωδιές που µεθούν και πάνω από όλα, άνθρωποι που σε παίρνουν από το χέρι και σε ταξιδεύουν σε µέρη µαγικά(;) Εύλογη απορία όταν µιλάµε για τον Σαρωνικό. Κι όµως, δεν χρειάζεται να πας µακριά. Ένα Σαββατοκύριακο παρέα µε την Greece sports travel στο ηφαίστειο των Μεθάνων, τις θάλασσες και τις κορφές του Πόρου µπορεί να γίνει συναρπαστικότερο απ’ όσο φαντάζεσαι.

Φτάνω στον παραθαλάσσιο οικισµό του Γαλατά και συναντώ τον Στέλιο και τον Σπύρο Κλάδο. ∆υο αδέρφια, άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και θέλησαν να αναδείξουν τα κρυµµένα µυστικά του, να γνωρίσουν τις απάτητες γωνιές του, σε αυτούς που ψάχνουν για δράση και περιπέτεια. ∆ηµιούργησαν λοιπόν, την Greece Sports Travel, µια οµάδα µε εξασφαλισµένο το οικογενειακό κλίµα, αφού συµµετέχουν και οι γυναίκες τους, η Γιώτα και η Ραµόνα. Μου εξηγούν, πως πάντα ήθελαν να συνδυάσουν τη λατρεία τους για τη δράση και τα extremesports µε τον πλούσιο φυσικό θησαυρό της περιοχής που µεγάλωσαν. Και έτσι γεννήθηκε το Greece Sports Travel. Για όσους αγαπούν τις απαράµιλλες οµορφιές της Ελλάδας, τον αθλητισµό και τα ταξίδια.
Καθώς συζητάµε για τις πολλές και διαφορετικές αυθεντικές εµπειρίες που σε βοηθούν να ζήσεις, εγώ έχω ήδη κατασταλάξει. Τους ξεφουρνίζω, πως έχω έρθει αποφασισµένος να γνωρίσω ένα από τα πέντε µόλις, ενεργά ηφαίστεια της χώρας, το ηφαίστειο των Μεθάνων. Τους ρωτώ τι θα χρειαστώ. Η απάντηση είναι ανέλπιστα θετική. Αθλητικά παπούτσια και καλή διάθεση. Για όλα τα υπόλοιπα αφήνοµαι στα χέρια τους.
Μπαίνουµε στα τζιπ και οδηγούµαστε µέσα από στενούς δαιδαλώδεις δρόµους στη χερσόνησο των Μεθάνων. Εγώ έχω αποπροσανατολιστεί, µα ο Στέλιος που οδηγεί ξέρει την περιοχή σαν την παλάµη του χεριού του.

Καµµένη Χώρα

Περνάµε από γραφικά παραθαλάσσια ψαροχώρια, όπως το Βαθύ. Η αρµύρα κατατρώει τις άκρες του δρόµου, τις σκουριασµένες βάρκες των ψαράδων και τα ερηµωµένα λευκά σπίτια µε τα ξύλινα µπλε παραθυρόφυλλα. Τελευταία ένδειξη οργανωµένου οικισµού, η Καµένη Χώρα. Μόνο και µόνο από το όνοµα στην ταµπέλα καταλαβαίνω, ότι πλησιάζουµε. Πράγµατι, στα δεξιά του δρόµου βρίσκονται τα µετρηµένα στα δάχτυλα των χεριών σπίτια του οικισµού και στα αριστερά ένας µαύρος όγκος στερεοποιηµένης λάβας ορθώνεται µπροστά µας. Το όνοµα του χωριού Καµένη Χώρα δεν είναι τυχαίο. Το µέρος καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν η λάβα που ξεχύθηκε κατέκαψε τα πάντα στο πέρασµά της. Πριν από περίπου 600 χρόνια, Αρβανίτες κατοίκησαν την άγονη αυτή περιοχή, χρησιµοποιώντας τις σπηλιές, που είχαν δηµιουργηθεί λόγω του ηφαιστείου είτε ως φυσικά ψυγεία για τα τρόφιµά τους (το καλοκαίρι είναι πολύ δροσερές) είτε ως στάβλους για τα ζωντανά τους (τον χειµώνα βγαίνει ζεστός αέρας από τα έγκατα της γης). Όπως µε πληροφορεί ο Στέλιος, είναι οι ίδιοι που διαµόρφωσαν σχεδόν όλες τις πλαγιές, που φτάνει το µάτι µου µε ξερολιθιές και αναβαθµίδες ώστε να δηµιουργήσουν λίγα µέτρα καλλιεργήσιµου εδάφους.

 

Τα ερυθρόμορφα πετρώματα του ηφαιστείου.
Μέσα στην κορυφή του ηφαιστείου.
Το ηλιοβασίλεμα πάνω στα καγιάκ.

Hiking στον κρατήρα

Τραβάµε χειρόφρενο. Φτάσαµε. Ο Σπύρος µας προµηθεύει µε νερό και µπατόν πεζοπορίας και ξεκινάµε. Μας περιβάλλουν αµέτρητα πεύκα που έχουν στρώσει µπροστά µας ένα κόκκινο χαλί από πευκοβελόνες. Κάθε φορά που κάνω και ένα βήµα, ακούω να σπάνε και µερικές δεκάδες από αυτές. Έντονη µυρωδιά της φηµισµένης ρίγανης των Μεθάνων γαργαλά τη µύτη µου. ∆ιανύουµε µερικά ανηφορικά µέτρα, πέτρα στην πέτρα, που αναγκάζουν τις πρώτες σταγόνες ιδρώτα να κυλήσουν στο µέτωπό µου. Φτάνοντας, όµως, στην κορυφή αποζηµιώνοµαι. Όλος ο Σαρωνικός κόλπος απλώνεται µπροστά στα µάτια µου και νιώθω ότι κοιτάζω έναν τρισδιάστατο χάρτη, ότι όλο αυτό δεν είναι αληθινό. Στα δεξιά µου, µπροστά µπροστά το Αγκίστρι και πίσω του η Αίγινα. Στο βάθος, τα παράλια της Αττικής και το απλωµένο σεντόνι από τσιµεντένια σπίτια µού θυµίζουν πόσο τυχερός είµαι που ξέφυγα,έστω για λίγο. Στα αριστερά µου, η ανατολική Πελοπόννησος, άγρια και βραχώδης. Μια παλέτα χρωµάτων. Το καφέ χρώµα της λάβας µε το κόκκινο των ηφαιστειακών βράχων, το πράσινο των διάσπαρτων πεύκων µεγάλης ηλικίας και το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού.
Κατηφορίζουµε, για να βγούµε στον αµαξωτό δρόµο, περνώντας µέσα από φυσικές στοές σκιάς, που προσφέρουν κουµαριές. Οι µυρωδιές εντείνονται. Λόγω του εύφορου ηφαιστειακού εδάφους ευδοκιµούν σχίνα, θυµάρι, φασκόµηλο και άλλα αρωµατικά και φαρµακευτικά βότανα. Σπάνια αγριολούλουδα και ορχιδέες προστίθενται στην πλούσια χλωρίδα της περιοχής. Την ώρα που σταµατάµε για να ξεκουράσουµε τα γόνατά µας, ο Σπύρος µας εξηγεί, πως συνεχώς αυξάνονται οι τουρίστες που επιλέγουν ένα διαφορετικό τρόπο να περάσουν τις διακοπές τους, παράλληλα µε το άραγµα πάνω σε µια ξαπλώστρα, πλάι στην παραλία. Για του λόγου το αληθές, καθώς το τέλος του µονοπατιού φτάνει, συναντάµε στον δρόµο αρκετούς περιπατητές, ανάµεσά τους µια έγκυο και µια οικογένεια· η πεζοπορία δεν έχει όριο ηλικίας και δεν αποκλείει κανέναν.
Στην παρέα µας έχουµε πια και τη Λάκι, τη συµπαθέστατη σκυλίτσα του Σπύρου που µας ακολουθεί στο τελευταίο τµήµα της διαδροµής. Αντικρίζουµε την πινακίδα που γράφει «Ηφαίστειο - Volcano».
Ολόκληρη η χερσόνησος κρύβει 30 κρατήρες κι εµείς θα επισκεφτούµε αυτόν κοντά στη Καµένη Χώρα. Ο Σπύρος µου τονίζει, πως το µονοπάτι που βαδίζουµε, ανήκει σε ένα δίκτυο ορειβατικών - πεζοπορικών µονοπατιών που ένωναν τα χωριά του τόπου µε σκοπό την εξυπηρέτηση για µετακίνηση και µεταφορά αγαθών από τους κατοίκους. Τώρα πια, τα περισσότερα έχουν κλείσει, αλλά µε πρωτοβουλία των ντόπιων κάποια παραµένουν ανοιχτά. Η διαδροµή είναι εύκολη και µικρή. Σαν χέλι ξεδιπλώνεται και µας οδηγεί σε κοκκινωπούς εντυπωσιακούς βράχους, που φαίνονται έτοιµοι να φύγουν από τη θέση τους. Η πανοραµική θέα σου κόβει την ανάσα. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έγινε το 1700, υποθαλάσσια. Εµείς τώρα, πατάµε την κορυφή του στα 410 µέτρα υψόµετρο όπου βρίσκουµε µια εντυπωσιακή σπηλιά. Οι ντόπιοι την αναφέρουν ως «κρατήρα», αλλά στην πραγµατικότητα δεν είναι, όπως µου υπογραµµίζει ο Στέλιος. Καθώς µπαίνουµε µέσα, εντύπωση µου προκαλούν οι λείοι τοίχοι που σαν κώνος καταλήγουν σε τεράστιους βράχους. Κρέµονται πάνω από τα κεφάλια µας κιανάµεσά τους ανοίγµατα, όπου διακρίνουµε το φως του ουρανού.
Παίρνοντας τον δρόµο του γυρισµού, περνάµε δίπλα από το σπήλαιο Περιστέρι. Το όνοµα του οφείλεται στους σταλακτίτες, που έµοιαζαν µε περιστέρια. Είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών και έχει µήκος 250m. Ο ήλιος έχει πέσει και δεν προλαβαίνουµε να δούµε τους τρεις θαλάµους, οι δύο καλυµµένοι µε νερό,που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του ‘70. Υπόσχοµαι στον εαυτό µου πως θα ξανάρθω. Προς το παρόν, γυρίζω πίσω στον Γαλατά ώστε να ξεκουραστώ. Απέναντι, το αρχοντικό νησί του Πόρου είναι η καλύτερη εικόνα για να ανακτήσω δυνάµεις.

Καγιάκ στο ηλιοβασίλεµα

Πραγµατικά, την επόµενη µέρα νιώθω αναζωογονηµένος. Ξαφνικά, ο ήχος κλήσης του κινητού µου, µε βγάζει από την νιρβάνα που µε περιβάλλει. Είναι ο Στέλιος. ∆ίνουµε ραντεβού στον Ρώσικο ναύσταθµο, την υπέροχη και ιστορική παραλία του Πόρου. Τα κτίρια που βρίσκονται σήµεραστην παραλία χρησίµευαν ως αποθήκες υλικών και τροφίµων καθώς και µαγειρεία, για τον Ρωσικό Στόλο που βρισκόταν στη Μεσόγειο τον 19ο αιώνα. Βλέπω αυτόν και τον Σπύρο να έρχονται φορτωµένοι µε τα διθέσια σκάφη τύπου καγιάκ στον ουρανό των τζιπ του GreeceSportsTravel. Ένα συναίσθηµα κυριαρχεί: Ανυποµονησία.!
Πηδάω µέσα στο καγιάκ. Ο Στέλιος µου δίνει το διπλό κουπί και ξεκινάµε. Ανοιγόµαστε και ταξιδεύουµε απέναντι από τα παράλια του Πόρου. Περνάµε από τους
φάρους που οριοθετούν το νησί. Φτάνουµε µέχρι τον φάρο «Ντάνα», που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, χτίστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωµανικών Φάρων και είναι ένας από τους πιο όµορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας µας. Πλησιάζουµε σε µια ερηµική, µη προσβάσιµη από στεριά, παραλία και βουτάµε στα κρύα παρθένα νερά της. Οι πατούσες µου χώνονται στον λασπωµένο βυθό. Σκέφτοµαι πως κάπως έτσι πρέπει να είναι ο παράδεισος…
Το καλύτερο, όµως, µου το φυλάνε για το τέλος. Στο γυρισµό αποβιβαζόµαστε στο νησάκι ∆ασκαλιό (για τους ντόπιους) ή Έρως από το 2002. Η νέα του ονοµασία οφείλεται στο σχήµα του. Αν το κοιτάξεις από ψηλά, έχει σχήµα καρδιάς.! Με το που πατήσεις τα χώµατά του θα δεις το εκκλησάκι της Κοίµησης της Θεοτόκου ή αλλιώς Παναγίτσα. Μια εκκλησία που πολλοί επιλέγουν για τον γάµο τους για ευνόητους λόγους. Ο Σπύρος, µάλιστα, µου δείχνει φωτογραφίες από τη βάπτιση του µικρού του γιου που έγινε εδώ. Μπαίνουµε ξανά στα καγιάκ και η ωραιότερη στιγµή έφτασε. Με δυο χεριές αφήνουµε το νησάκι και γυρίζουµε να δούµε το ηλιοβασίλεµα. Ο γλυκός κόκκινος ήλιος χάνεται πίσω από τους ορεινούς όγκους του Μοριά και η θάλασσα βάφεται µε το χρώµα του ρόδου. Επιπλέουµε πάνω της και τα σκάφη έχουν πάρει µια ολόχρυση απόχρωση. Αφού και το τελευταίο εκατοστό του πιο λαµπρού άστρου µας χαθεί, επιστρέφουµε γεµάτοι και ευτυχισµένοι…

 

Η θέα από τις ανεμογεννήτριες κόβει την ανάσα.
Mountain bike στα πιο απίθανα μέρη.

Προτάσεις

info's

Πέρα από το Καγιάκ και το Hiking στο ηφαίστειο των Μεθάνων η Greece Sports Travel προσφέρει και άλλες δραστηριότητες, ώστε η αδρεναλίνη σας να φτάσει στο ζενίθ! Aπολαύστε µοναδικές αθλητικές διακοπές και γνωρίστε τις φυσικές οµορφιές του Πόρου ,κάνοντας βόλτες και µαθήµατα SUP σε γραφικές παραλίες, Μountain ή Τrekking Βike ξεκινώντας από τις ανεµογεννήτριες στην ψηλότερη κορφή του νησιού, νυχτερινή βόλτα στο βουνό µε 4x4 κι αφετηρία το ηλιοβασίλεµα! Ο Στέλιος κι ο Σπύρος προσφέρουν έκπτωση 25% από τις αρχικές τιµές για τους συνδροµητές του Επάθλου σε όλες τις δραστηριότητες!
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 6977153105
και στο www.greecesportstravel.com.

Διαµονή

Στα Μέθανα: Το πεντακάθαρο και πλήρως εξοπλισµένο ξενοδοχείο Athina Pension βρίσκεται πάνω στη θάλασσα µπροστά σε µια πανέµορφη πλαζ για το µπάνιο σας (τηλ.: 22980 93050). Το Hotel Methanion βρίσκεται επίσης στο κέντρο της παραλίας των Μεθάνων και προσφέρει απεριόριστη θέα στον Σαρωνικό (τηλ.: 22980 92227, 6938 721173, www.methanionhotel.gr). Πάνω στην ακτή Σαρωνικού το AVRA Hotel επαναπροσδιορίζει την πολυτέλεια χάρη στην µοναδική τοποθεσία του, που συνδυάζει αρµονικά τη θάλασσα µε το βουνό (τηλ.: 22980 92550, 6932 225562, www.avra-hotel.gr). Το Ακτή Four Seasons είναι ένα νεοκλασικό κτίσµα του 1901, που ανακαινίστηκε πλήρως και διαµορφώθηκε µε όλες τις σύγχρονες ανέσεις, για να σας προσφέρει αξέχαστες στιγµές χαλάρωσης όλο τον χρόνο (τηλ.: 22980 92387, 6972 882442, www.aktimethana.gr). Πλήρως εξοπλισµένες γκαρσονιέρες προσφέρει η πανσιόν του κ. Μπαµπούσκου στη Λουτρόπολη των Μεθάνων
(τηλ.: 22980 92810, 210 4123518).
Στον Γαλατά: Στο κέντρο της παραλίας του Γαλατά, το Ξενοδοχείο Παπασωτηρίου διαθέτει πλήρως εξοπλισµένα δωµάτια µε θέα που θα σας µαγέψει. Στο ισόγειο διαθέτει καφέ-µπαρ όπου σερβίρεται το πρωινό, παγωτά, καφέδες, γλυκά, φρέσκους χυµούς και πεντανόστιµα σνάκ (τηλ.: 22980 42841). Το Arcadia Suites & Spa χαρίζει ευεξία και αναζωογόνηση. Ξεκινήστε την ηµέρα σας µε ένα υγιεινό πρωινό στο µπαλκόνι της σουίτας απολαµβάνοντας την καταπληκτική θέα. Κολυµπήστε στην πισίνα, αναζωογονηθείτε µε δυναµωτικά ροφήµατα απολαύστε χαµάµ, σάουνα, µασάζ, υδροµασάζ, αεροµασάζ, και χρωµατοθεραπείες σε ένα περιβάλλον που αγκαλιάζει όλες σας τις αισθήσεις (τηλ.: 22980 42272, www.arcadiasuitesandspa.com).

Φαγητό – καφές & αγορές

Στα Μέθανα: Το γραφικό οινοµαγειρείο «Ο κάβος του Παυσανία» στον Άγιο Νικόλαο Μεθάνων προσφέρει ποιοτική ελληνική κουζίνα δίπλα στο κύµα (τηλ.: 22980 32447). Σπιτικό φαγητό προσφέρει και πέτρινο οινοθεραπευτήριο «Ηφαίστειο» στην Καµένη Χώρα (τηλ.: 22980 92888). Γευστικότατες σπεσιαλιτέ από φρέσκα θαλασσινά θα απολαύσετε στο παραθαλάσσιο µεζεδοπωλείο «Όστρια» (τηλ.: 22980 92955). Φρέσκα φρούτα και λαχανικά στις καλύτερες τιµές της αγοράς θα βρείτε στο οπωροπωλείο - µινι-µάρκετ ΜΙΣΕΡ∆Ε (Ακτή Σαρωνικού 44).
Στον Γαλατά: Στο ουζερί «Το Στέκι» θα δοκιµάσετε εξαιρετικούς µεζέδες συνοδεία ούζου , τσίπουρου, µπύρας ή κρασιού (τηλ.: 22980 43644). Παγωτό, γλυκά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα χωρίς συντηρητικά (συµπυκνωµένη λεµονάδα, γλυκά του κουταλιού και µαρµελάδες λεµονιού και πορτοκαλιού, παραδοσιακό αµυγδαλωτό µε µαρµελάδα λεµόνι κ.ά.) θα αγοράσετε από το φηµισµένο Ζαχαροπλαστείο «Βλάχος»
(τηλ.: 22980 43488, 42772). Για τα ψώνια σας επιλέξτε τα AB Βασιλόπουλος (1ο χµ. επαρχιακής οδού Γαλατά – Ναυπλίου).
Στον Πόρο: Καφεδάκι, βάφλα µε παγωτό, ποτά, σνακς και λίστα κρασιών θα απολαύσετε στο Unique Bar & Lounge (Πλατεία Ιάσωνος 6).

Υπηρεσίες

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων: Τοp Rent a Car στον Πόρο και στον Γαλατά (τηλ.: 6932 798876, 6975 775755). Ενοικιάσεις σκαφών: AVGERINOS S.A. στην παραλία του Γαλατά. Θα βρείτε επιπλέον φυλασσόµενο πάρκινγκ, σέρβις, αγοροπωλησίες, βιολογικό καθαρισµό και άλλες υπηρεσίες σκαφών (τηλ.: 22980 42855, 6972 253088, 6932 902898, www.avgerinos-abee.gr).
Ξυλουργικές εργασίες: Κανέλλος Αθανάσιος στην Καλλονή (τηλ.: 6976 868041).

Θα το βρείτε στο

τεύχος 123

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares