SUP

Σπορ φτιαγμένο για την Ελλάδα

Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις φυσικής κατάστασης, με πολλή διασκέδαση και απεριόριστο πεδίο δράσης, το SUP δείχνει να ταιριάζει γάντι στο ελληνικό καλοκαίρι και μπαίνει στη ζωή όλο και περισσότερων ανθρώπων. Αρκεί μια σανίδα, όρεξη για κουπί και έφυγες για θάλασσες, λίμνες και ποτάμια!

Δύσκολα θα βρεις άλλο σπορ με μεγαλύτερο εν δυνάμει κοινό και ευρύτερο πεδίο δράσης... που να μην εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και να συνδυάζει τη γυμναστική και τη διασκέδαση τόσο ευχάριστα. Προσθέστε σε όλα τα παραπάνω και το μηδενικό κόστος χρήσης, και το SUP μάλλον δεν έχει αντίπαλο! Αναρωτιέστε ακόμα τι είναι το SUP;! Καταρχήν ως λέξη προέρχεται από τα αρχικά του “Stand Up Paddle surfing” και στα ελληνικά μεταφράζεται ως «όρθια σανιδοκωπηλασία». Οι ρίζες του χάνονται πίσω στις χιλιετίες και υπάρχουν ατέλειωτες ιστορίες για ιθαγενείς που κωπηλατούσαν όρθιοι για να ταξιδέψουν, να ψαρέψουν, να πολεμήσουν ή ακόμα και να διασκεδάσουν. Η σύγχρονη εκδοχή του σπορ ωστόσο ξεκινάει πολύ πιο πρόσφατα, με τις πρώτες ομαδικές εμφανίσεις SUPer να πραγματοποιούνται μόλις στις αρχές της τρέχουσας χιλιετίας. Για όσους δεν έχουν συναντήσει ακόμα ή δεν έχουν προσέξει κάποιον κωπηλάτη όρθιο σε σανίδα, να πούμε πως το SUP χρειάζεται ένα σχετικά μεγάλο σκάφος (σανίδα) και έναν αναβάτη που κωπηλατεί όρθιος με ένα μόνο κουπί. 

Αυτό μπορεί να γίνεται και σε ήρεμη θάλασσα χωρίς αέρα, οπότε δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, αλλά και σε πιο τρικυμιώδεις συνθήκες, με την προϋπόθεση πως πρόκειται για έμπειρο αναβάτη. Αυτό το μεγάλο εύρος χρήσης σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες φαίνεται πως το έχει κάνει τόσο δημοφιλές, καθώς συγκεντρώνει ανθρώπους τελείως διαφορετικών κοινοτήτων, από κορυφαίους surfer που βολτάρουν χαλαρά όσο η θάλασσα δεν έχει κύμα μέχρι μεσήλικες που βρήκαν ένα ευχάριστο σπορ μετά από χρόνια γυμναστικής απραξίας. Σε ήρεμη θάλασσα μπορείς να διανύσεις σχετικά μεγάλες αποστάσεις εξερευνώντας κοντινές παραλίες και νησάκια, ενώ μόλις το κύμα κάνει την εμφάνισή του, το SUP με την απαραίτητη εξάσκηση αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο για να νιώσεις λίγη από τη χαρά που προσφέρει το surf. 

Το SUP στην Ελλάδα

Την τελευταία πενταετία γνώρισε μεγάλη άνοδο και μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό φέρει η προβολή του μέσω αγώνων σε εντυπωσιακά μέρη. Από τον Ισθμό και τη διάσχιση της ομώνυμης διώρυγας μέχρι το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, και από την πισίνα του ΟΑΚΑ μέχρι το Μικρολίμανο του Πειραιά, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα αγώνες σε πανέμορφα νησιά και εξωτικές παραλίες ανά την Ελλάδα. Λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας του, ο εξοπλισμός που απαιτείται έχει προστεθεί στη λίστα των περισσοτέρων surf station και πλέον διατίθεται προς ενοικίαση όλη την καλοκαιρινή σεζόν στα περισσότερα μέρη της χώρας μας. Για όσους θέλουν να αποκτήσουν τον δικό τους εξοπλισμό, υπάρχουν πολλές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα σας συμβουλεύσει για το κατάλληλο για εσάς σκάφος, ανάλογα με τις σωματικές σας διαστάσεις και τις προτιμήσεις σας ως προς την ευστάθεια, την ευελιξία και τις συνθήκες που θα επιλέξετε. Έχετε υπόψη σας πως ένα σκάφος για SUP έχει μήκος μεγαλύτερο από τρία (μερικές φορές και τέσσερα) μέτρα, οπότε καλό είναι να έχετε προβλέψει σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς του (π.χ. σχάρα σε αυτοκίνητο), ενώ τέλος υπάρχει και η λύση των φουσκωτών SUP, που είναι ευκολότερα στη μεταφορά τους

Ιδανική γυμναστική

Το να μπορείς να γυμνάσεις όλο το σώμα στην ένταση και τη διάρκεια που θέλεις, νιώθοντας παράλληλα την απόλαυση της πλεύσης, κάνει το SUP ιδιαίτερα ελκυστικό. Η προσπάθεια ισορροπίας ενδυναμώνει τα πόδια και τον κορμό, ενώ το κουπί αναλαμβάνει χέρια, πλάτη και ώμους. Αν μάλιστα καταφέρετε να διατηρήσετε και συνεχόμενη διάρκεια, πετυχαίνετε μια αερόβια άσκηση σε περιβάλλον που πολλοί θα ζήλευαν. Κάποιοι έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και συνδυάζουν το SUP με τη yoga, κάτι που σημαίνει πως μάλλον ποτέ δεν θα βαρεθείτε με το συγκεκριμένο άθλημα. Όπως και να ’χει, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι (ή τουλάχιστον να είστε σωστά προετοιμασμένοι), ενώ για όσους θέλουν να συνεχίσουν το φθινόπωρο ή ακόμα και τον χειμώνα, μια στολή θαλάσσης είναι απαραίτητη για να νιώθετε πιο άνετα και να διατηρήσετε τον χρόνο παραμονής σας στη θάλασσα σε φυσιολογικά πλαίσια.

Προτάσεις

info's

Φέτος διεξάγεται το έκτο ελληνικό κύπελλο SUP με τέσσερις στάσεις σε Αττική και Άνδρο. Ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου στη διώρυγα του Ισθμού.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 107

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares