Skip to main content
Υπάρχουν δύο ειδών ταξίδια. Εκείνα που αναζητείς να αποκαλύψεις, ρουφώντας με τα μάτια σου εικόνες άγνωστες και διαφορετικές και τα άλλα... Εκείνα που επάνω τους ακουμπάς ανάλαφρα, ξανά και ξανά, σαν με τα μάτια της ψυχής και σεργιανάς σε μονοπάτια οικεία κι ολόδικά σου. Αυτά όπου πάντα θα επιστρέφεις…

Πρώτα, είναι εκείνο το αεράκι που νιώθεις να σου χτυπά το πρόσωπο, φέρνοντας στο νου όλα της τ’ αρώματα. Αρώματα νησιώτικα, του ούζου και της θάλασσας, μα κι αρώματα δικά της· του μανταρινιού, του γιασεμιού και της μαστίχας. Μην ξεχνάς βρισκόμαστε στη Μυροβόλο, όνομα που πήρε από τα εξαιρετικά μανταρίνια του Κάμπου που την άνοιξη μοσχοβολά εξαίσια σαν κάποιο ακριβό άρωμα. Πάσχα, άλλωστε, σημαίνει έαρ και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή να την επισκεφθείς γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Να νιώσεις τι πραγματικά σημαίνει Μυροβόλος.

Γιασεμί και μανταρίνι

Αν ερχόσουν Πάσχα στο νησί πρώτα θα σε πήγαινα στον Κάμπο. Στα παραμυθένια του στενά με εκείνα τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά, μικροί πύργοι από θυμιανούσικη πέτρα, με τα περιβόλια και τις βεράντες τους οχυρωμένα πίσω από τους πανύψηλους τοίχους να τα προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί μια ατέλειωτη περιπλάνηση στην εποχή της γενουοκρατίας, ενώ την αρχιτεκτονική ιδιομορφία της δεν θα τη συναντήσεις σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης! Γενοβέζικες οικίες με περίτεχνες χρωματιστές μαντεμένιες αυλόπορτες, αυλές καμωμένες με ασπρόμαυρο βοτσαλωτό, στέρνες και περίτεχνα μαγγανοπήγαδα, πραγματικά έργα τέχνης! Η περιπλάνηση στα στενά του Κάμπου με τα πόδια ή με ποδήλατο μοιάζει με παραμύθι· μια βόλτα σε μεθυστικά αρώματα και τους ζεστούς τόνους που ζωγραφίζουν η πέτρα και το φως. Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα αρχοντικά του Κάμπου έχουν μετατραπεί σε πανέμορφους ξενώνες φιλοξενίας, μέσα στα σπίτια που κάποτε φιλοξένησαν ολόκληρη την αριστοκρατία του νησιού. Κι είναι μοναδική η εμπειρία να βρεθείς σε μια από εκείνες τις βεράντες χαζεύοντας πανοραμικά τα δαιδαλώδη στενά του από ψηλά, τους απέραντους ελαιώνες και τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή, τον ουρανό από ανατολή σε δύση - τα αστέρια αλώβητα - να νιώσεις αυτήν την άπλα που σου προσφέρεται. Αρκετά από τα αρχοντικά είναι επισκέψιμα, καθώς λειτουργούν ως καφέ - εστιατόρια αλλά και ως χώροι τέχνης και πολιτισμού: το Αργέντικο, το Μαυροκορδάτικο, το Κτήμα Στεφάνου και, βέβαια, το «Περιβόλι», σημείο αναφοράς για το νησί ως ο πρώτος ξενώνας που δημιουργήθηκε στονΚάμπο της Χίου. Διαθέτει σήμερα περίπου 1.100 δέντρα, από τα οποία συλλέγει τους καρπούς παρασκευάζοντας τα Citrus Memories, ‘άρωμα μνήμης’ από μαρμελάδες, αμυγδαλωτά, λουκούμια και γλυκά κουταλιού, όλα με  αρώματα εσπεριδοειδών, να τα πάρεις μαζί σου. Εδώ και το Citrus Museum, ένα μικρό μουσείο που λειτουργεί εντός του, συνεπαίρνοντας τον επισκέπτη σ’ αυτό το άγνωστο ταξίδι των εκλεκτών εκείνων φρούτων που από τον 15ο αιώνα ταξιδέψανε σαν είδη πολυτελείας στις αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής, τυλιγμένα ένα-ένα μέσα σε πολυτελείς χάρτινες συσκευασίες τυπωμένες με χρυσοτυπία! Στο μπαρ θα δοκιμάσεις υπέροχα κοκτέιλ με αρώματα εσπεριδοειδών, ενώ καθόλου σπάνια θα βρεθείς και σε κάποια εικαστική έκθεση ή κινηματογραφική προβολή. Κι αν θες να ρουφήξεις ολόκληρη την πανοραμική θέα που προσφέρει η περιοχή του Κάμπου προς τα ανατολικά, αξίζει ένα βράδυ να επισκεφθείς «Το Απόμερο» για την ποιοτική του κουζίνα και τις εξαίσιες μουσικές βραδιές που οργανώνει με ντόπια σχήματα.

Κάστρο και Απλωταριά

Κατεβαίνοντας στο λιμάνι, ίσως να μην αντικρίσεις την αμιγώς γραφική νησιωτική φυσιογνωμία που έχεις κατά νου. Μην απογοητευτείς! Η πόλη με τα τρίστρατα που αρχικά φαντάζει κάπως αδόμητη έχει τα δικά της μυστικά. Από την παλιά προκυμαία με τα παραδοσιακά ουζερί και το ενάλιό κάστρο, μέχρι τα σοκάκια της Απλωταριάς και το «Φαναράκι» με τη θέα τ’ αντικρινού Τσεσμέ… Σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί οπωσδήποτε το Γενοβέζικο Κάστρο της που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. Χτισμένο επάνω στις ακτές του αιγιαλού, αρχικά υποβαθμίστηκε με τις προσμείξεις που δέχτηκε από την κατασκευή του λιμανιού και έπειτα, με τη μικρασιατική καταστροφή, όταν μεταμορφώθηκε σε τόπο συγκέντρωσης των προσφύγων της Σμύρνης. Κατοικημένο μέχρι σήμερα, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί, αποτελώντας ένα ζωντανό, αυθεντικό και πανέμορφο κομμάτι της πόλης. Στα στενά του, που κυκλώνονται από το Γενουατικό Τείχος, θα συναντήσει κανείς γενοβέζικες πύλες, πύργους και υπόγειες στοές, μικρά φρούρια (μπούρτζι) αλλά και κτίσματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής: τεμένη και παλιά τζαμιά, τα οθωμανικά λουτρά κι ένα οθωμανικό νεκροταφείο μέσα στην όμορφη πλατεία του. Και τούτες οι εικόνες, από τις δυο διαφορετικές εποχές που σημάδεψαν την ιστορία του νησιού, μπλέκονται αρμονικά με τα κατοικημένα σπίτια του οικισμού, τα μικροσκοπικά εκκλησάκια, τα ουζερί, τις λουλουδιασμένες αυλές. Είναι απόλαυση να περπατάς μέσα σε τούτα τα μικρά στενά, τα γεμάτα από Ιστορία, να επισκεφθείς κάποια από τις εκθέσεις που συχνά φιλοξενούνται μέσα στον χώρο των Λουτρών ή μέσα στο παλάτι Ιουστινιάνη, αλλά και να δοκιμάσεις τις εξαίσιες γεύσεις του νησιού. Στον περίφημο «Βραδύποδα», μέσα στα χαλάσματα μια παλιάς αυλής, θα γευτείς ένα κράμα εκλεκτών γεύσεων που ισορροπεί περίτεχνα ανάμεσα στην ντόπια κουζίνα και τις επιταγές της σύγχρονης μαγειρικής. Εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία με σύγχρονη κουζίνα βασισμένη στα ντόπια προϊόντα θα έχεις και στο φιλόξενο και προσεγμένο «Άπειρον» στην πλατεία, ενώ απέναντι ο «Καφενές» επιμένει παραδοσιακά, με νόστιμα μεζεδάκια.

Τα στενά του Κάστρου καταλήγουν από τη μια στην προκυμαία του νησιού με τα μπαρ και τα ουζερί, όπου αξίζει να δειπνήσεις στο «Ρούσσικο» απολαμβάνοντας συνταγές από εξαίσιες πρώτες ύλες, εκτελεσμένες με μαεστρία. Από την άλλη πλευρά το Βουνάκι, η κεντρική πλατεία της Χώρας. Σήμα κατατεθέν εδώ αποτελεί ο λεγόμενος «Μιναρές» (το Μετζιτιέ Τζαμί που λειτουργεί ως Βυζαντινό Μουσείο) στη μικρή πλατεία δίπλα από την ψαραγορά, τα φημισμένα λουκουματζίδικα και τα παραδοσιακά καφεκοπτεία που μοσχομυρίζουν βότανα, «παστελαριές», λουκούμια και καφέ Ανατολής με άρωμα μαστίχας. Ιδανικό σημείο για να γευτείς ένα μεσημεριανό ουζάκι, με τον παραδοσιακό τρόπο που θέλει να συνοδεύεται από εφτά μικρά πιατάκια με μεζέ. Πιο κάτω και ο πεζόδρομος της Απλωταριάς, ο κεντρικός κι εμπορικότερος δρόμος του νησιού. Ξεκινά από τη Δημοτική Πινακοθήκη (τα παλιά λουτρά της πόλης, απέναντι από την πλατεία) και σε σεργιανά σε λογής λογής μαγαζιά: από τις παραδοσιακές ποτοποιίες με τα ούζα και τα λικέρ που μοσχοβολούν μαστίχα και τριαντάφυλλο, ως τα ζαχαροπλαστεία με τα ανάρπαστα «μασουράκια», τα νεότερα εμπορικά καταστήματα και τα γουστόζικα καφεμεζεδοπωλεία.

Ο δρόμος καταλήγει στην οδό Κοραή με την ομώνυμη ιστ ορική Βιβλιοθήκη, ενώ στη διασταύρωση με την Απλωταριά βρίσκεται και ο περίφημος «Κρόνος», το καλύτερο παγωτό στο νησί που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Ακριβώς από πίσω η Μητρόπολη απ’ όπου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινά η λιτανεία του επιταφίου, που διασχίζει ολόκληρη την Απλωταριά για να καταλήξει μαζί με τους υπόλοιπους επιτάφιους των ενοριών της Χώρας στο Βουνάκι. 

Όμορφη εικόνα να βλέπεις τη λιτανεία να διασχίζει τα πλακόστρωτα, ψηλά από το «Το ρόδι», το γουστόζικο καφέ με το μπαλκονάκι του επάνω στην Απλωταριά. Εδώ που τα πρωινά θ’ αδράξεις κάτι από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, π ου απολαμβάνουν φασαριόζικα ήλιο και σκιά ανάμεσα στις στοές, τις αυλές και τους γύρω πεζόδρομους. Ατέλειωτες σιέστες σε αγαπημένα στέκια όπως αυτό του «Καφαλτί» με τα μικρά πιατάκια και τις ωραίες μουσικές απέναντι από τους λουκουμάδες του Κανέλλου. Κάθε Παρασκευή στο «Καφαλτί» ετοιμάζεται ζεστή η «Παρασκευόσουπα» κι όλο και κάτι θα σκαρφιστεί να ετοιμάσει η Μαρκέλλα για την πρώτη Ανάσταση το πρωί του Σαββάτου.

 

Η περιοχή του Κάμπου αποτελεί μια ατέλειωτη περιπλάνηση στην εποχή της γενουοκρατίας, ενώ την αρχιτεκτονική ιδιομορφία της δεν θα τη συναντήσεις σε κανένα άλλο μέρος της Ευρώπης.

Άνοιξη στο Κάμπο.
Μαγγανοπήγαδο στο Κάμπο.
Τα περίφημα χιώτικα μανταρίνια του Κάμπου.
Citrus Museum στον Κάμπο.

Για τους πιο ατρόμητους, μια ξεχωριστή εμπειρία είναι να βρεθεί κανείς στους «ρουκετορίχτες», το σημείο δηλαδή απ’ όπου ρίχνονται οι ρουκέτες.

Κατάνυξη στα Μαστιχοχώρια 

Μια ακόμη εξαιρετική επιλογή για τη βραδιά του επιταφίου είναι να βρεθείς στα «Νοτιόχωρα», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι ντόπιοι τα 21 χωριά- φρούρια του Νότου. Η Ιστορία τους συνδέεται άρρηκτα με τους πειρατές και τη Μαστίχα, το «μήλον της έριδος» των απανταχού κατακτητών του νησιού. Πρωταγωνιστής εδώ είναι οπωσδήποτε τα Μεστά, ως το πιο καλοδιατηρημένο από τα λεγόμενα «Μαστιχοχώρια». Οι μεσαιωνικές πύλες, οι πέτρινοι θόλοι, τα πετρόχτιστα στενά κι αυτή η γοητευτική τους αύρα προσφέρουν το απόλυτο περιβάλλον για την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επιτάσσει η βραδιά. Εξίσου όμορφα κι ακόμη αυθεντικότερα η Καλαμωτή, τα Πατρικά, οι Ολύμποι, η Βέσσα με τα χρώματα και τις ευωδιαστές πασχαλιές, αλλά και το μοναδικό Πυργί με τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά ξυστά που κοσμούν τους εξωτερικούς τοίχους των κτισμάτων ολόκληρου του χωριού. Παντού θα συναντήσεις τις χαρακτηριστικές γιαγιάδες να καθαρίζουν τη ρίγανη ή το «μαστίχι», έξω από τις χρωματιστές πόρτες με τα κατακόκκινα ντοματάκια που λιάζονται κρεμασμένα στα πετρόχτιστα μπαλκόνια, για να δώσουν τον πελτέ της χρονιάς. Και καθώς η βραδιά της Μεγάλης Παρασκευής απαιτεί νηστεία, ένα από τα αγαπημένα λημέρια των ντόπιων στις παρυφές των Νοτιόχωρων είναι το γραφικό λιμανάκι του Καταρράκτη που φημίζεται για τα θαλασσινά του εδέσματα στον φιλόξενο «Μόλο» στην προβλήτα ή στο «Μελτεμάκι» πλάι στο κύμα, αλλά και τους καταπληκτικούς πατατοκεφτέδες της κυρά Δάφνης στη «Δροσιά», ένα από τα παλιότερα καφενεία του. Από τα Μεστά ή τη Βέσσα θα προσεγγίσεις και το απόκρημνο λιμανάκι της Αγίας Ειρήνης, με το όμορφο ηλιοβασίλεμα και το μοναδικό ψαροταβερνάκι της Αγγέλας δίπλα στην αμμουδιά.

Ορχιδέες και Λαλάδες

Απόλυτη κατάνυξη για τη Μεγάλη Εβδομάδα προσφέρει βέβαια η Νέα Μονή, το ιστορικό Βυζαντινό Μοναστήρι του 11ου αιώνα, που φιλοξενεί σπάνια και μοναδικά στη χώρα μας ψηφιδωτά. Είναι ένα μεγαλοπρεπές μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και αξίζει οπωσδήποτε να βρεθείς εντός του σε κάποια από τις λειτουργίες των ημερών. Το επιβλητικό τοπίο του Ανάβατου, του σχεδόν ακατοίκητου σήμερα οικισμού που χτίστηκε με πέτρα επάνω στις πλαγιές του πελώριου απόκρημνου βράχου -με τα μέσα τής τότε εποχής- θα σε αφήσει άφωνο. Βρισκόμαστε πια στα δυτικά, όπου θα απολαύσεις και το μαγευτικότερο κομμάτι της ακτογραμμής ολόκληρου του νησιού, που στολίζεται από κόλπους με καταγάλανα νερά και τις περίφημες βίγλες στη θέα της δύσης. Εάν ψάξεις, στην ευρύτερη περιοχή θα ανακαλύψεις διάσπαρτες και τις σπάνιες αυτοφυείς ορχιδέες του νησιού. Μικροσκοπικά έργα τέχνης, προσελκύουν εκατοντάδες φυσιολάτρες από ολόκληρη την Ευρώπη που επισκέπτονται τη Χίο με μοναδικό σκοπό να τις δουν από κοντά και να τις φωτογραφίσουν. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως 76 διαφορετικά είδη από αυτό το σπάνιο και απειλούμενο είδος ανθίζουν στο έδαφος του νησιού! Στα πετρόχτιστα Αυγώνυμα θα περιπλανη θείς στα πανέμορφα πλακόστρωτα στενά και θα γευματίσεις στο «Αστέρι» απολαμβάνοντας το μαγευτικό φως που ντύνει ο ήλιος, καθώς δύει, το αρχιπέλαγος. Το βράδυ της Ανάστασης, αξίζει να ανέβεις εδώ, καθώς στην πλατεία ανάβουν φωτιές και καίνε το ομοίωμα του Ιούδα! Θα γευτείς μαγειρίτσα, αλλά και το παραδοσιακό κατσικάκι στον φούρνο την ημέρα του Πάσχα στο «Πέτρινο» στην πλατεία του χωριού, όπου και τα κάρβουνα έχουν την τιμητική τους.

Μιλώντας για κάρβουνα δεν μπορώ να αφήσω έξω και την ταβέρνα «Ο Χασιώτης» στους Βαβύλους. Ο ιδιοκτήτης της ήρθε στη Χίο από τη Χασιά της Πάρνηθας για να μυήσει το νησί στην τέχνη του ψησίματος. Προς τα εδώ όμως αξίζει να έρθεις και για έναν ακόμη λόγο. Βρισκόμαστε στα Καμπόχωρα, την περιοχή που την άνοιξη βάφεται κακακόκκινη από τα απέραντα λιβάδια με τους λαλάδες, την άγρια τουλίπα της Χίου. Ανθίζουν γύρω από το Θολοποτάμι, περίπου στα μέσα με τέλη του Μάρτη και μόνο για δέκα περίπου ημέρες, δημιουργώντας ένα τοπίο πραγματικά ονειρικό. Στα Καμπόχωρα μπορείς να έρθεις απευθείας από τη Χώρα αλλά και παρακάμπτοντας τη διαδρομή από τα Αυγώνυμα, μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή. Στον δρόμο σου θα συναντήσεις και το γραφικότατο χωριουδάκι του Άι Γιώργη του Συκούση, όπου θα γευτείς σούμα και κοπανιστή, παρέα

Ανάβατος.
Λαλάδες.
Μεστά.
Πυργί.
Βέσσα.
Μαστιχόδεντρα στα Νοτιόχωρα.
Οι μύλοι του Βροντάδου.

Αν αγαπάς την πεζοπορία, αξίζει μια ανοιξιάτικη εξόρμηση ως το Κάστρο των Καμπιών, διασχίζοντας και το ομώνυμο φαράγγι που αυτήν την εποχή είναι κατάφυτο, γεμάτο τρεχούμενα νερά.

Ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο

Πάσχα στη Χίο σημαίνει βέβαια ρουκετοπόλεμος, ένα έθιμο που κρατά τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι Χιώτες είχαν μάθει να γιορτάζουν το Πάσχα με κανονιοβολισμούς, μέχρι που οι Τούρκοι μάζεψαν τα κανόνια από τις εκκλησίες του νησιού φοβούμενοι αλυτρωτικές τάσεις. Τότε ήταν που οι ενορίτες του Αγίου Μάρκου έφτιαξαν την πρώτη ρουκέτα, μεταφέροντας τη γνώση απέναντι στην ενορία της Παναγιά Ερυθιανής. Από το 1896 λοιπόν κρατάει το έθιμο και παρότι στην ιστορία του έχει συναντήσει αντιδράσεις έως και περιοδικές απαγορεύσεις, κρατάει ακόμη, αποτελώντας μια εξαίσια αφορμή για χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο να επισκεφθούν το νησί την περίοδο του Πάσχα, προκειμένου να δουν από κοντά αυτό το τόσο θεαματικό γεγονός. Τον νυχτερινό ουρανό του Βροντάδου να βάφεται πορτοκαλί από τις εκατοντάδες χιλιάδες ρουκέτες που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι δύο ενορίες. Για τους πιο ατρόμητους, μια ξεχωριστή εμπειρία είναι να βρεθεί κανείς στους «ρουκετοσύρτες», το σημείο δηλαδή απ’ όπου ρίχνονται οι ρουκέτες. Κι αν κάποιος θέλει να αποφύγει τον συνωστισμό, μπορεί να απολαύσει το έθιμο από την πανέμορφη Μονή Μερσινιδίου, βορειότερα στο Βροντάδο, ακριβώς επάνω από τη θάλασσα. Στην παραλιακή του Βροντάδου βρίσκονται και τα πολυφωτογραφημένα «Μυλαράκια» που προσφέρονται και για ουζοκατανύξεις πλάι στο κύμα. Ο δρόμος συνεχίζει βορειότερα ως το γραφικό λιμανάκι του Παντουκειός με την ομώνυμη ψαροταβέρνα – ό,τι πρέπει για ένα ουζάκι παρέα με το περίφημο «μπεγότο» (μαριδάκι στο τηγάνι με κρεμμύδι) – κι έπειτα στο λιμάνι της Λαγκάδας με τη γνήσια νησιωτική ατμόσφαιρα, για χταποδίσιο «ωλό» στου «Πάσσα», φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με θέα τις αντικρινές Οινούσσες.

Ανόθευτος Βορράς

Ακόμη βορειότερα, στο ορεινό Πυτιός θα γευτείς «χερίσια» μακαρόνια με κοκκινιστή κατσίκα, παραδοσιακό πιάτο της Βόρειας Χίου για το οποίο φημίζεται η κυρία Καλλιόπη από την ταβέρνα «ο Μάκελλος», ενώ στον γουστόζικο «καφενέ του Γιώργη» στην πλατεία, θα δοκιμάσεις την πρωτότυπη κουζίνα της Εύης, που βασίζεται στη φιλοσοφία του slow food, με δημιουργικές πινελιές επάνω στις ντόπιες γεύσεις. Τα Καρδάμυλα της ναυτοσύνης σε υποδέχονται στην επάνω πλατεία τους με γίδα κοκκινιστή και ντόπια κρέατα ψημένα στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον κάτω απ’ τα πλατάνια στην ταβέρνα «Γεραγίδες». Αν αγαπάς την πεζοπορία, αξίζει μια ανοιξιάτικη εξόρμηση ως το Κάστρο των Καμπιών, διασχίζοντας και το ομώνυμο φαράγγι που αυτήν την εποχή είναι κατάφυτο, γεμάτο τρεχούμενα νερά.

Τι να πρωτογράψει κανείς στ’ αλήθεια για τον αστείρευτο βορειοδυτικό πλούτο του νησιού, το σπηλαιομονάστηρο στο Άγιο Γάλας, τη θρυλική Παλαιά Ποταμιά, την καταπληκτική Μονή Μουνδών με τις μοναδικές στον κόσμο αγιογραφίες και βέβαια την πανέμορφη Βολισσό με το περήφανο Κάστρο της. Είναι το κεφαλοχώρι της Αμανής που αποτελεί το πιο παρθένο και αυθεντικό κομμάτι του τόπου. Στην ταβέρνα «Λιμανάκι» στα Λημνιά, θα φας την καλύτερη ψαρόσουπα του νησιού, αλλά και το παραδοσιακό κατσικάκι στον ξυλόφουρνο, ανήμερα του Πάσχα! Τη Δευτέρα του Πάσχα, στα κουκλίστικα Λεπτόποδα πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας του Άγιου Γιώργη, που διασχίζει το κατάφυτο παραλιακό μονοπάτι μέχρι τα Αγιάσματα, ως τις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα. Από εκεί η λιτανεία θα επιστρέψει πίσω στο χωριό, όπου οι ντόπιοι θα βράσουν το κρέας στο τσουκάλι, γευματίζοντας όλοι μαζί. Ακόμη όμως και αν δεν προλάβεις να τα δεις όλα αυτά, δεν πειράζει, την επόμενη φορά, αφού ένα είναι σίγουρο… πως σύντομα θα επιστρέψεις!

Το ταξίδι στη Χίο μοιάζει, άλλωστε, ανεξάντλητο. Σαν το νησί να μη θέλει να σου φανερωθεί ολοκληρωτικά, σαν κάθε φορά να σου αφήνει και κάτι. Κάτι που θα σε περιμένει εκεί, ξανά και ξανά. Σαν σιωπηλή υπόσχεση, σαν μυστική συνενοχή, η Χίος αθόρυβα σου κλέβει την καρδιά και γίνεται λημέρι αγαπημένο κι άσβεστο από μνήμη κι αισθήσεις.

 

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την κ. Μαρία Κόβα, υπεύθυνη Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Β. Αιγαίου και τον κ. Γιώργο Πάσσα, αντιπρόεδρο του Φορέα Τουρισμού Χίου.

 

Ρουκετοσύρτες. Στην πηγή των Ρουκετών.
Ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο, άποψη από το Αίπος.
Η Βολισσός με το κάστρο της.
Το κάστρο των Καμπιών.
Τα κουκλίστικα Λεπτόποδα του Βορρά.
Ναγός.

Προτάσεις

info's

Οι μέρες της νηστείας γίνονται… γκουρμέ με το ανάρπαστο ταχίνι ολικής άλεσης, το φυστικοβούτυρο με κακάο και θαλασσινό αλάτι, το μείγμα ξηρών καρπών με φυστίκι, φουντούκι, κακάο και χιώτικο μέλι και το βραβευμένο με Grate Taste awards τραγανό φυστικοβούτυρο από αράπικο φυστίκι και ζάχαρη καρύδας. Ο λόγος για τα Kiss the earth που δημιουργούνται στη Χίο με απλά και φυσικά συστατικά, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς για τις μοναδικές και πρωτότυπες γεύσεις τους. Πέρα από νόστιμα και θρεπτικά είναι και εξαιρετικά αγνά, αφού δεν περιέχουν ζάχαρη, αλάτι ή φοινικέλαιο. Θα τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα στη Χώρα, στα MastihaShop, αλλά και στο Ναύπλιο: στο Taste3. Περισσότερα: www.kisstheearth.com.  

Στο παντοπωλείο Umami Deli στη Χώρα, θα βρεις χιώτικο τυρί μαστέλο, εξαιρετικά ντόπια αυγά από το κτήμα Παφυλίδα, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και λικέρ τριαντάφυλλο, χειροποίητο χαλβά και ταραμοσαλάτα για τις μέρες της νηστείας, αλλά και μεγάλη ποικιλία από εκλεκτές σοκολάτες και κρασιά, τυριά και αλλαντικά από την Ελλάδα και τον κόσμο: www.umamideli.gr.

Περισσότερα για τα βραβευμένα με Grate Taste Producers προϊόντα του Citrus Memories και το μουσείο στο Περιβόλι του Κάμπου: https://citrus-chios.gr/

 

Θα το βρείτε στο

τεύχος 144