
Ναυπακτία
Φιλόξενη αγκαλιά
Ρίο-Αντίρριο
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ήταν το όραμα που είχε ο Χαρίλαος Τρικούπης για τη ζεύξη της Στερεάς με την Πελοπόννησο, για αυτό άλλωστε προς τιμή του, το επίσημο όνομά της είναι «Χαρίλαος Τρικούπης». Είχε μιλήσει για αυτήν στο ελληνικό κοινοβούλιο σχεδόν έναν αιώνα πριν τα εγκαίνιά της που έγιναν το 2004 κι οι πρώτοι που την περπάτησαν ήταν πολιτικοί των αρχών του αιώνα. Η γέφυρα των 2252 μέτρων από σίδερο, μπετό και ατσάλι, πατάει με τους τέσσερις πυλώνες της γερά στο θαλάσσιο στενό. Μια μεγάλη, πανάκριβη επένδυση που έλαβε δυσμενείς σχολιασμούς και κριτικές, κυρίως επειδή προηγήθηκε της κατασκευής των οδικών αξόνων της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού. Μπορεί δρόμους να μην είχαμε, αλλά είχαμε γέφυρα να ενώνει το κακοφτιαγμένο οδικό δίκτυο. Κάτω από την γέφυρα, δύο κάστρα στέκουν στις δύο στεριές. Τα είχε φτιάξει ο Σουλτάνος Βογιαζήτ Β’ μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών το 1499: το κάστρο του Ρίου ή «Καστέλι της Πάτρας» και το κάστρο του Αντίρριου, το «Καστέλι της Ρούμελης». Το θαλάσσιο αυτό πέρασμα οι Οθωμανοί το αποκαλούσαν «Κιουτσούκ Τσανάκ Καλέ» που σημαίνει «Μικρά Δαρδανέλια» κι οι Ρωμαίοι «σιαγόνες του Κορινθιακού». Η γέφυρα το βράδυ φωτίζεται και μοιάζει θαρρείς να ακουμπά τον ουρανό με τ’ άστρα, ενώνοντας τις δυο στεριές, τη Ρούμελη και τον Μοριά!
Ωστόσο, το παραδοσιακό πέρασμα του στενού με το ferry boat παραμένει ως επιλογή, τόσο για τους ρομαντικούς, όσο και για τους οδηγούς των φορτηγών αλλά και όσους θέλουν να γλυτώσουν τα (ακριβά) διόδια της Γέφυρας. Μια καλή ευκαιρία για ξεμούδιασμα, αλλά και να απολαύσεις την όμορφη θέα της Κλόκοβας ή Παλιοβούνας, του ορεινού όγκου που οι πρόποδες του δίνουν την εντύπωση πως βυθίζονται στη θάλασσα. Στον Ταφιασσό, έτσι ονομαζόταν ο λόφος στην αρχαιότητα, λένε ότι πέθανε ο Κένταυρος Νέσσος.




Ναύπακτος
Αντίρριο - Ναύπακτος μια ευθεία! Στα μισά της διαδρομής ο Πλατανίτης, ένας όμορφος οικισμός που απέχει δέκα λεπτά από τη Ναύπακτο με ωραία παραλία και αρκετά καταλύματα για διαμονή. Φτάνουμε στο λιμάνι της Ναύπακτου που μοιάζει με αγκαλιά έτσι όπως τα τείχη του ενετικού κάστρου κλείνουν αρμονικά προφυλάσσοντας το. Δυο πύργοι, δεξιά κι αριστερά του βραχίονα που σχηματίζουν τα τείχη, δημιουργούν μια πόλη οχυρό. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αυτή η πανάρχαια πόλη αποτελούσε τόπο που όλοι ήθελαν να έχουν υπό την κυριαρχία τους. Η ονομασία της αποτελεί σύνθεση δυο λέξεων της αρχαίας ελληνικής: ναυς και πήγνυμι (πλοίο και κατασκευάζω), καθώς λέγεται ότι οι Δωριείς στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν την περιοχή για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες ακριβέστερα). Το άγαλμα του Παξινού μπουρλοτιέρη Γιώργου Ανεμογιάννη, που πιάστηκε ζωντανός από τους Τούρκους, είναι απέναντι από τον φάρο και κοιτά προς τους Παξούς, προς το αντίστοιχο άγαλμά του που βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό του Γάιου. Η προσπάθεια που έκαναν οι επαναστατημένοι Έλληνες το Μάιο του 1821 για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους ήταν αποτυχημένη. Οι Τούρκοι έπιασαν αιχμάλωτο τον Ανεμογιάννη, τον σούβλισαν και κρέμασαν το σώμα του στα τείχη για παραδειγματισμό.
Περπατώντας στο ενετικό λιμάνι θα συναντήσουμε και το άγαλμα του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, του συγγραφέα του «Δον Κιχώτη». Ο Θερβάντες συμμετείχε στη ναυμαχία της Ναύπακτου που έγινε τον Οκτώβριο του 1571 μεταξύ των χριστιανικών κρατών της Δύσης και της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παρόλο που η θαλάσσια μάχη έλαβε μέρος κοντά στα νησάκια Εχινάδες που βρίσκονται στο Ιόνιο, έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Ναυμαχία της Ναύπακτου. Οι Δυτικοί κέρδισαν και ο Θερβάντες τραυματίστηκε σοβαρά, χάνοντας το αριστερό του χέρι.
Η ναυμαχία αυτή σημάδεψε την παγκόσμια Ιστορία οπότε και κάθε Οκτώβρη πραγματοποιούνται στην Ναύπακτο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που διαρκούν μία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την τελετή της Αναπαράστασης. Το βράδυ, το Ενετικό Λιμάνι μετατρέπεται σε ένα μοναδικό σκηνικό σύγκρουσης των Δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών που παρακολουθεί πλήθος ντόπιων και επισκεπτών. Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, με ενδυμασίες, ισπανικά συγκροτήματα και μουσική που μας μεταφέρουν στο κλίμα του 16ου αιώνα. Η αναπαράσταση ξεκινάει με μια εντυπωσιακή πομπή και κορυφώνεται με τη "μάχη" στο λιμάνι, όπου τα πλοία και τα πυροτεχνήματα δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα...
Ένα έθιμο που επίσης αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, εάν βρεθεί στη Ναύπακτο την περίοδο του Πάσχα, είναι πομπή της Μεγάλης Παρασκευής. Καθώς οι επιτάφιοι από τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Παρασκευή (τις δύο κύριες ενορίες της πόλης) ξεκινούν την περιφορά, φωτιές ανάβουν στα οχυρά κατά την ώρα της δύσης, υπό την υπόκρουση χορωδίας με ύμνους. Στην είσοδο του λιμανιού οι δύο πομπές συναντιούνται, τα φώτα στο λιμάνι σβήνουν και ένας μεγάλος «φλεγόμενος» σταυρός, υψώνεται μέσα στη θάλασσα προκαλώντας δέος. Ένα απόλυτα κατανυκτικό σκηνικό που πρώτη φορά αναβίωσε τη δεκαετία του 1950 και τηρείται έκτοτε κάθε χρόνο ανελλιπώς.
Έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (1947) το λιμάνι γνώριζε εμπορική αίγλη με μετακινήσεις επιβατών και μεταφορές εμπορευμάτων προς την Αχαΐα. Όμως, παρά την αντίδραση των Ναυπακτίων, ο πορθμός μεταφέρθηκε στο Ρίο - Αντίρριο, σύμφωνα με το αίτημα των συνεταιρισμών του Αγρινίου και της Ηπείρου. Η αρωγή της πολιτείας προς τους Ναυπάκτιους ήταν να δώσει άδεια δρομολόγησης ferry boat στους καραβοκύρηδες της Ναυπάκτου ή άδειες λεωφορείου. Έτσι το λιμάνι σταμάτησε να αποτελεί εμπορικό κόμβο και στις μέρες μας έχει γίνει αξιοθέατο της περιοχής και μάλιστα με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα.
Άμα είναι γραφτό ένας τόπος να ακμάσει, τίποτα δεν ανακόπτει την πρόοδό του. Δεν ξέρω αν οφείλεται μόνο στη φυσική ομορφιά του τοπίου ή στην εξυπνάδα των ανθρώπων και τη δύναμη να προσπερνάνε και να κατανικούν εμπόδια και δυσκολίες, αναδεικνύοντας την ομορφιά του τόπου τους κι αφήνοντας πίσω τη μιζέρια. Σκάφη αναψυχής κι επισκέπτες που καταφτάνουν οδικώς από τις γύρω πόλεις, την Πάτρα, το Αγρίνιο αλλά και την Αθήνα, κάνουν την Ναύπακτο μέρος πολυσύχναστο. Η βόλτα στους δρόμους της και το Στενοπάζαρο, εκεί που βρισκόταν η παλιά αγορά της φινετσάτης πόλης, δε χορταίνεται. Τα πλακόστρωτα σοκάκια σφύζουν από ζωή. Το καφεδάκι στο λιμάνι, κάτω από τους αιωνόβιους πλάτανους είναι απολαυστικό, όπως και το ποτάκι το βράδυ στα μαγαζιά που παίζουν μουσικές για κάθε γούστο. Ξεχωρίζει το μπαρ a:m επάνω στο ενετικό λιμάνι, παλιό και κλασικό στέκι της πόλης, με καλές μουσικές και καθαρά ποτά μέσα στον μίνιμαλ και ντιζαινάτο χώρο ή ...άνωθεν στην ταράτσα, απολαμβάνοντας υπέροχα κοκτέιλ με την πιο απίστευτη θέα που έχεις ποτέ φανταστεί...
Η γαστρονομική πανδαισία της Ναυπάκτου συντίθεται από φρέσκα θαλασσινά, ντόπια κρεατικά, χειροποίητα ζυμαρικά, χορτόπιτες με λάπατα και μυρώνια, κόκκινη κολοκύθα και αντίδια, αλλά και υπέροχα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Στο πλακόστρωτο σοκάκι στο Στενοπάζαρο είναι και το «Απίκο», ένα μεζεδοτεχνείο όπως το αποκαλούν οι ιδιοκτήτες του, οι οποίοι επέλεξαν μια ναυτική ορολογία για το όνομα του μαγαζιού με τη θεσπέσια κουζίνα. Απίκο είναι η γωνία των 90 μοιρών που σχηματίζει η άγκυρα με την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ ξετρελαθήκαμε με το «φρατζολάκι», ένα ζεστό λαχταριστό καρβέλι με γέμιση τυριών και κρεατικών.
Ανατολικά και δυτικά από το λιμάνι βρίσκονται οι πεντακάθαρες ακτές Γρίμποβο και Ψανή αντίστοιχα. Όμορφος και ο γιαλός στο Γρίμποβο, με παγωμένα νερά, μιας που ανατολικά της πόλης εκβάλει ο Μόρνος που έχει τις πηγές του στην Οίτη. Σουλάτσο στον παραλιακό δρόμο, ρυάκια που χύνονται στη θάλασσα, εστιατόρια, καφενέδες, ξενοδοχεία. Δυτικά του λιμανιού, η Ψανή που δεν πάει πίσω σε ομορφιά. Πανύψηλα πλατάνια που προσφέρουν τη δροσιά και τη σκιά τους, οργανωμένη δημοτική πλαζ με ντουζιέρες, ενώ πρόσφατα ο δήμος εγκατέστησε συσκευή πρόσβασης ατόμων στη θάλασσα με κινητικά προβλήματα.
Αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο και τις παραλίες, βόρεια του λιμανιού και «εντός των τειχών» του ενετικού κάστρου, είναι τα Μποτσαρέικα. Εδώ στέκει αγέρωχος κι επιβλητικός ο Πύργος του Μπότσαρη που είναι επισκέψιμος για το κοινό και φιλοξενεί πίνακες και χάρτες από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Ο πύργος κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, τον 15ο και 16ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τους κατά καιρούς ηγεμόνες της πόλης. Από αυτή τη γειτονιά ξεκινά μια πολύ όμορφη ανηφοριά (περίπου μισής ώρας) που οδηγεί στο βενετσιάνικο κάστρο το οποίο περιβάλλεται από πευκοδάσος. Φτάνοντας, αποζημιώνεσαι από την ασύγκριτη θέα που έχεις από ψηλά. Ακριβώς κάτω από το κάστρο λειτουργεί καφετέρια που μπορείς να καθίσεις και να ευχαριστηθείς την ηρεμία του τοπίου, αγναντεύοντας το Παναχαϊκό απέναντι στην Πελοπόννησο, την Γέφυρα, τον Κορινθιακό.



Άνω Χώρα - Κάτω Χώρα
Αν θες να αφήσεις για λίγο την πολύβουη ζωή, είναι ιδανική μια βόλτα στην ορεινή Ναυπακτία: Άνω Χώρα και Κάτω Χώρα, δυο χωριά στολίδια! Απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο κι ο δρόμος είναι πολύ καλός, παρά τις μπόλικες στροφές. Ανεβαίνοντας, το έλατο και οι καστανιές σε μαγεύουν, τα πνευμόνια γεμίζουν καθαρό βουνίσιο αεράκι και η ματιά χάνεται στον Κορινθιακό. Η Άνω Χώρα (η Άνω Λομποτινά όπως ήταν το όνομά της μέχρι το 1930) ή τα περίφημα Κράβαρα, όπως λεγόταν επί τουρκοκρατίας η βορειότερη ζώνη της Ορεινής Ναυπακτίας, είναι ένα κεφαλοχώρι αμφιθεατρικά χτισμένο. Όταν βρεθείς εδώ, θες δεν θες μειώνεις ταχύτητα, απολαμβάνοντας το ατμοσφαιρικό και ταυτόχρονα επιβλητικό τοπίο. Την έκφραση «άη στον Κόρακα» την έχετε ακούσει; Το αρχαίο ελληνικό όνομα των Βαρδουσίων είναι Κόραξ και η Άνω Χώρα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις δυτικές απολήξεις του ορεινού αυτού όγκου. Διαπιστώνω ότι είναι ευχή να βρεθείς εδώ! Γεφυράκια και τρεχούμενα νερά, πέτρινες βρύσες, αλλά και αρκετές πεζοπορικές διαδρομές. Σαν σελίδα τουριστικού οδηγού που δεν έχει ακόμη γραφτεί.
Γέλια και φωνές από τα παιδιά που παίζουν στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία. Ο ναός είναι χτισμένος με πελεκητό μαύρο λιθάρι το 1918. Απέναντι από την εκκλησία το λεωφορείο ο Καρνάβαλος, όπως το έλεγαν οι ντόπιοι, που μετέφερε τους ταξιδιώτες και τις πραμάτειες τους από την Ναύπακτο στην Άνω Χώρα και την Κάτω Χώρα. Πόσοι και πόσοι δεν ταξίδεψαν με τούτο δω το πουλμανάκι που ανέβαινε τόσες στροφές μέχρι το 1983, φορτωμένο τα όνειρα, τις προσδοκίες, τις λύπες και τις χαρές των ανθρώπων του τόπου.
Στον δρόμο της επιστροφής
Η Ναυπακτία είναι ένας προορισμός που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα: βόλτες στην πόλη, στην παραλία, στο βουνό, στο λιμάνι, στο κάστρο, στις πλατείες, στα γραφικά ορεινά της. Όμορφη φύση, απλωσιά, άρωμα υπαίθρου και ημιαστικό τοπίο, θαυμαστά δεμένο και ταιριαστό με την παράδοση και την ιστορία του τόπου.
Διαλέξαμε να επιστρέψουμε στην Αθήνα από το δρόμο της Φωκίδας: Ευπάλιο, Μαραθιάς, Σκάλωμα, Ερατεινή, όμορφα παραθαλάσσια θέρετρα της βόρειας πλευράς του Κορινθιακού. Θαυμάσαμε από ψηλά το μοναδικό νησί του κόλπου που κατοικείται, τα Τριζόνια, τον παράδεισο που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης πριν αγοράσει τον Σκορπιό. Τελευταία στάση μας το υπέροχο Γαλαξίδι για να ξαποστάσουμε και να χαρούμε το νησιώτικο και στεριανό αεράκι του. Μας φάνηκε πως ακολουθήσαμε έναν κύκλο, διαγράφοντας μια τροχιά. Μια τροχιά με την Ναύπακτο να βρίσκεται στο επίκεντρο, σαν πλανήτης που ανοίγει διάπλατα τη φιλόξενη αγκαλιά του, αναχαιτίζοντας το άγχος που κουβαλάμε στην καθημερινότητά μας και κάνοντάς μας να αποτινάξουμε τις συστολές της ψυχής μας!



Προτάσεις
info's
a:m The Bar.
Σημαίνει αφενός το πρo μεσημβρίας, παράλληλα όμως είναι και τα αρχικά των δύο ιδιοκτητών του. Ο Αντώνης και ο Μάρκος έχουν δημιουργήσει έναν χώρο τόσο κεφάτο και νεανικό, όσο ψαγμένο και με άποψη. Το κλασικό στέκι της Ναυπάκτου, που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, μόλις ανακαινίστηκε σε έναν ακόμη πιο ντιζαϊνάτο χώρο, με μίνιμαλ αισθητική όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει. Εκτός από τις εξαιρετικές μουσικές, ξεχωρίζει για τα κοκτέιλ του που φτιάχνονται με home made σιρόπια και αξίζει κανείς να απολαύσει ένα κλασικό negroni, caipicoco ή mojito στην ταράτσα με θέα το πανέμορφο ενετικό λιμάνι της πόλης.
Νότη Μπότσαρη 3, Ναύπακτος τηλ: 693 311 8686, instagram: @am_the_ bar