Τυρόπιτες γλυκές (τσιμπητά)

Υλικά:

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα πολύ καλά πετρωμένη
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 αυγά (ή όσα σηκώσει η μυζήθρα)
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
  • 1/4 κουταλάκι γαρίφαλο Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Χυμός ενός πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό περίπου, όσο σηκώσει το αλεύρι

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να πετύχουμε ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Το μοιράζουμε σε μπαλάκια (σε μέγεθος πορτοκαλιού) και ανοίγουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. Αλέθουμε τη μυζήθρα και προσθέτουμε όλα τα υλικά φτιάχνοντας ένα σφιχτό μείγμα, ώστε να στέκεται. Παίρνουμε το φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι. Σε κάθε στρογγυλό κομμάτι βάζουμε στη μέση 1 κουταλάκι γέμιση. Κατόπιν πιάνουμε το φύλλο και το σηκώνουμε προς τα πάνω τσιμπώντας το (με τη βοήθεια οδοντογλυφίδας), ώστε να γίνει γύρω γύρω ψιλό πλισέ. Αραδιάζουμε τις τυρόπιτες σε ταψί, κατά προτίμηση αλουμινένιο, και κατόπιν τις πασπαλίζουμε μία μία με ζάχαρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και ψήνουμε τις τυρόπιτες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Διατηρούνται δύο εβδομάδες εκτός ψυγείου. Αυτό τα ξέρατε; Το σχήμα που δίνουμε στις γλυκές τυρόπιτες (τσιμπητό) συμβολίζει τις ανοιξιάτικες μαργαρίτες. Είναι το παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα. Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Παραδοσιακές συνταγές από την Τήνο της Νικολέτας Δελατόλλα-Φωσκόλου.

Εγγραφή στο newsletter

Please enable the javascript to submit this form


0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares