Wakeboard

Σανίδα, νερό, φύση

Βουνό - ποτάμι - πόλη - θάλασσα… σε μια χώρα όπου μπορείς να συνδυάσεις surfing, wakeboard, skateboard, snowboard, το μόνο που λείπει είναι ένας ακούραστος rider που να το ’χει με τις… «σανίδες»! O πρωταθλητής του water ski Νικόλας Πλυτάς είναι ο άνθρωπός μας και… ιδού τα αποτελέσματα.

Η σανίδα αποτελεί προέκταση των ποδιών του. Το skate, το surf, το snowboard και το wakeboard δεν είναι απλά χόμπι για τον ίδιο. Είναι τρόπος ζωής. Αφιερώνει καθημερινά πολλές ώρες στην προπόνηση και όλη αυτή η αφοσίωση τον έχει φέρει ανάμεσα στους καλύτερους ανά τον κόσμο, τουλάχιστον στην ηλικία του. Μεταξύ στεριάς και θάλασσας προτιμάει το δεύτερο, έτσι εξηγούνται και οι διακρίσεις του στο water ski και στο wakeboard. Γεννημένος το 1995 κάνει ήδη water ski 16 χρόνια. Ναι, σωστά υπολογίσατε, ο Νικόλας βρίσκεται πάνω στο νερό από πέντε ετών. Προπονητής του o Νίκος Χατζής, ο οποίος υπήρξε κορυφαίος αθλητής και έχει τη σχολή του στην Αλίαρτο. Εκεί ο Νίκος εξασκείται εκτός των άλλων και στα εντυπωσιακά κόλπα που πραγματοποίησε πάνω στο ναυάγιο της Ελευσίνας. Από το 2009 οι διακρίσεις είναι συνεχόμενες για τον Νικόλα σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο. Οι ξένοι rider παραδέχονται πως πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο αθλητή o οποίος έχει να δώσει πολλά στο σπορ που αγαπάει περισσότερο, το water ski.

Ονειρεμένα sessions

Ο Νικόλας βάλθηκε να επιβεβαιώσει τη φήμη που τον ακολουθεί πραγματοποιώντας ένα ακόμη δύσκολο εγχείρημα, διαταράσσοντας την ηρεμία της ελληνικής φύσης… Πήρε τη σανίδα του κι έβγαλε μερικά winch sessions σε καταπράσινα, σχεδόν εξωτικά μέρη. Εκεί όπου η πλούσια βλάστηση συναντάει τα κρυστάλλινα νερά της Κρύας στη Λιβαδειά, του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας και της Παλαιοκαρυάς Τρικάλων. Τρεις επίγειοι παράδεισοι με συμπλέγματα από λίμνες και μικρούς καταρράκτες. Με φόντα πέτρινα γεφύρια, αιωνόβια πλατάνια και άγριους βράχους, ο Νικόλας έδωσε μία ακόμη «ακριβή παράσταση» με πολύτιμο και απαραίτητο βοηθό τη σανίδα. Το φως του ήλιου μόλις που διαπερνούσε τις κατάφυτες περιοχές. Η στάθμη του νερού το φθινόπωρο επιτρέπει τέτοιου είδους εγχειρήματα, αλλά μόνον από επαγγελματίες όπως ο Νικόλας. Προφανώς δεν είναι τόσο απλό, ακόμη και αν κάποιος έχει κάνει wakeboard στα ήρεμα νερά ενός ποταμού ή ακόμη και στη θάλασσα. Τα εντυπωσιακά κόλπα μέσα σε αυτό το τοπίο αποκτούν άλλη ομορφιά. Ακόμη πιο άγρια, περισσότερο ακραία. Τα φυσικά εμπόδια των πηγών κάνουν την προσπάθεια δύσκολη. Σκύβει για να περάσει κάτω από εκείνο το παλιό πέτρινο γεφύρι –έχοντας μετά ακόμη περισσότερα να διηγηθεί στους διαβάτες του– και απογειώνεται λίγο πριν τον «ρουφήξει» ο μικρός καταρράκτης. Κάνει σλάλομ μεταξύ των βράχων που εξέχουν απειλητικά έξω από το νερό. Η φυσική ροή τον παρασύρει ακόμη πιο γρήγορα και οι κινήσεις πάνω στη σανίδα θυμίζουν χορογραφία. Σταματάει λίγο πριν τη φιλική όχθη και «αράζει». Η ηρεμία σταδιακά επανέρχεται, αλλά η θέα και το θρόισμα του νερού καλούν τον Νικόλα για ένα ακόμη session.

Η X-Treme ιστορία του wakeboard

Το wakeboard είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θαλάσσια σπορ , καθώς συνδυάζει πολλά διαφορετικά αθλήματα μαζί: snowboard, skateboard και surf. Το μόνο που χρειάζεται κανείς γι’ αυτό είναι ένα σκάφος (κρις κραφτ), μια σανίδα για wakeboard και ένα σκοινί με λαβή. Η ιστορία του ξεκινάει από την Αμερική πολλά χρόνια πριν, όταν οι σέρφερ της εποχής χρησιμοποιούσαν σκάφη για να τους τραβάνε στις λίμνες της Φλόριντα, ενώ αυτοί σερφάρανε στα απόνερα του σκάφους. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, όλο και περισσότεροι δοκίμαζαν το καινούργιο αυτό άθλημα με σανίδες του σερφ, ώσπου άρχισαν σιγά σιγά να φτιάχνονται ειδικά γι’ αυτόν τον λόγο όλο και πιο μικρές σανίδες. Το wakeboard εκείνη την εποχή ήταν γνωστό ως «skurfer» ή «ski board» και το πρώτο πρωτάθλημα Skurfer πραγματοποιήθηκε το 1990. Το μειονέκτημα αλλά και ο λόγος που το wakeboard δεν έδειξε τόσο μεγάλη πρόοδο ήταν ότι τότε οι σανίδες ήταν πολύ βαριές και χοντρές και περιόριζαν τις κινήσεις του αναβάτη. Τώρα πλέον το wakeboard ανήκει στα extreme sports, θεωρούμενο από πολλούς αθλητές ένας διαφορετικός τρόπος ζωής και παρόλο που δεν έχει ακόμα πολλά χρόνια στο ιστορικό του, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή και ανερχόμενα θαλάσσια σπορ.

Προτάσεις

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares