Μια νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα, υγιεινή, θρεπτική κι αρωματική με μπόλικη φαντασία. Οι φακές της Εγκλουβής παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους στο ομώνυμο χωριό στο οροπέδιο της Λευκάδας. Είναι μικρές, ιδιαίτερα νόστιμες και πιο βραστερές απ’ οποιαδήποτε άλλη ποικιλία.
Σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει ρίχνουμε τις φακές, τη δάφνη και το σκόρδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Θέλουμε οι φακές μας να ψηθούν αλλά να μη χυλώσουν, να παραμείνουν τραγανές. Τις στραγγζουμε και πετάμε το σκόρδο και τη δάφνη. Τοποθετούμε τις χλιαρές φακές σε ένα μπολ και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά μας, τα μυρωδικά, τις ελιές και την κάπαρη. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το ξύσμα από λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε σε ένα σέικερ ή μπλέντερ. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας και ανακατεύουμε καλά. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια από δυο φιλέτα καπνιστής ρέγγας ή φιλέτο τόνου σε κονσέρβα.