Οινοποιείο Σεμέλη

Ώρα για τρύγο!

Στην εύφορη γη της Νεμέας με τους απέραντους αμπελώνες, από τους οποίους παράγεται το βαθυκόκκινο Αγιωργίτικο κρασί, βρίσκεται το κατάφυτο Οινοποιείο Σεμέλη. Περπατήσαμε ανάμεσα στα αμπέλια, συμμετείχαμε στον τρύγο του και δοκιμάσαμε εκλεκτά κρασιά, βραβευμένα με διεθνείς διακρίσεις!

Οδηγώντας ανάμεσα σε μια θάλασσα χρωμάτων, από το βαθυπράσινο του κυπαρισσιού ως το φωτεινό πράσινο των αμπελιών, κατευθυνόμαστε προς το Kούτσι Νεμέας. Στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 580 μ., δεσπόζει το εντυπωσιακό Οινοποιείο Σεμέλη, σε έκταση 22 στρεμμάτων. Από τις βεράντες του, η θέα είναι μαγευτική! Η θέση του δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς ο τόπος θεωρείται η πιο ποιοτική περιοχή για κρασιά βαθιάς παλαίωσης. Η συνεχής έκθεση των αμπελιών στον ήλιο μαζί με το έδαφος και το ιδανικό υψόμετρο, σε συνδυασμό με τη θαλασσινή αύρα που έρχεται από τον Κορινθιακό κόλπο, συνθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδανική ωρίμανση των σταφυλιών.

Ώρα ευλογημένη!

Αυτή την περίοδο οι άνθρωποι του οινοποιείου βρίσκονται σε δημιουργικό αναβρασμό... Είναι η πιο σημαντική εποχή του χρόνου. Τα σταφύλια έφτασαν στη σωστή ωρίμανση και οι ρώγες τους απέκτησαν το κατάλληλο χρώμα και άρωμα, καθώς και τη σωστή αναλογία σακχάρων και οξέων. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα του τρύγου… Ώρα ευλογημένη, ώρα γιορτινή! Από τα χαράματα στο πόδι, ντυμένοι με άνετα ρούχα, αθλητικά παπούτσια και καπέλα, εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία (ειδικούς σουγιάδες, ψαλίδια ή λεπίδες), ακούσαμε με προσοχή τις πολύτιμες συμβουλές των ανθρώπων του οινοποιείου. Η διαδικασία του τρύγου, ο χρόνος και ο τρόπος που θα μαζευτούν τα σταφύλια, καθώς και όλη η πορεία τους μέχρι την παραγωγή του οίνου είναι πολύ σημαντικά για τη δημιουργία ποιοτικού κρασιού. Τα σταφύλια τα μαζεύουμε προσεκτικά με τα χέρια και τα βάζουμε σε τελάρα, τα οποία μεταφέρονται χωρίς χρονοτριβή στον χώρο του οινοποιείου (είναι σημαντικό να φθάσουν όσο το δυνατόν ακαταπόνητα). Όπως μαθαίνουμε, κάθε μέρος του σταφυλιού έχει διαφορετική χημική σύσταση και η διαδικασία της ωρίμανσης το επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο. Στον φλοιό περιέχονται χρωστικές και αρωματικές ουσίες και τανίνες. Στη σάρκα αποθηκεύεται το νερό, αλλά και οι βιταμίνες, τα σάκχαρα, τα οξέα και τα ανόργανα άλατα. Τα κουκούτσια, πάλι, είναι πλούσια σε στυφές τανίνες και πικρά έλαια. Όταν τα σταφύλια ωριμάσουν, έχουν το σωστό χρώμα και την κατάλληλη γλυκύτητα. Μόλις συγκεντρωθούν τα σταφύλια στο οινοποιείο, μπαίνουν σε ψυκτικό θάλαμο όπου παραμένουν όλη τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα, οι οινολόγοι τα επεξεργάζονται και τα προωθούν στη δεξαμενή. Τότε αρχίζει η ζύμωση, η εκχύλιση, όπως λέγεται. Σε διάστημα 15-20 ημερών παράγεται το ερυθρό κρασί, αποθηκεύεται σε δεξαμενές και μετά σε βαρέλια. Εκεί παραμένει 6, 12 ή 18 μήνες μέχρι να φθάσει στα ποτήρια μας. Ένα φρέσκο ερυθρό κρασί, αν δεν περάσει από τα βαρέλια, θα το πιούμε Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Αντίθετα, ένα παλαιωμένο κρασί θα παραμείνει στα βαρέλια 2-4 χρόνια μετά την παραγωγή.

Ώρα για δοκιμή

Δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε… Ορεινός Ήλιος (λευκό, ροζέ ή ερυθρό), Μαντινεία Νασιάκος (λευκό ξηρό), Κτήμα Σεμέλη Chardonnay, Γιορτή (λευκό, ερυθρό), Σεμέλη (λευκό, ερυθρό), Piccolo Mondo (λευκό, ερυθρό), Chateau Semeli (ερυθρό), Σεμέλη Νεμέα Reserve ΟΠΑΠ (ερυθρό) και Semeli Espera (γλυκό, αρωματικό κρασί). Όλα ήταν εξαιρετικά! Το λευκό «Μαντινεία Νασιάκου» (100% Μοσχοφίλερο) έχει βραβευτεί από τους σημαντικότερους γευσιγνώστες-κριτικούς της Αμερικής, οι οποίοι το κατέταξαν ανάμεσα στα 10 καλύτερα κρασιά που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Το «Ορεινός Ήλιος Λευκός» βραβεύτηκε ως το καλύτερο λευκό ελληνικό κρασί στον διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2013 στο Παρίσι, ενώ το ερυθρό «Semeli Nεμέα Reserve» (100% Αγιωργίτικο) απέσπασε χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό Challenge International du Vin.

Το κτήμα Σεμέλη

Το Κτήμα Σεμέλη είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης, για να ξεναγηθούμε στους χώρους του, να δοκιμάσουμε τα κρασιά του, να απολαύσουμε μια τοπική συνταγή και, φυσικά, να αγοράσουμε τα κρασιά της αρεσκείας μας, σε τιμές εκπληκτικές! Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, οι πόρτες του οινοποιείου παραμένουν ανοιχτές με πολλές εκδηλώσεις. Τέλος, μπορούμε να μείνουμε στα καλαίσθητα δωμάτια του ξενώνα του, συνδυάζοντας τη γνώση, τη γεύση και την απόλαυση!

 

 

Σεμέλη Οινοποιητική ΑΕ τηλ.: 27460 23960, 27460 20360-3, 210 6218119, 210 6216811, www.semeliwines.gr

Προτάσεις

info's

Σεμέλη Οινοποιητική ΑΕ τηλ.: 27460 23960, 27460 20360-3, 210 6218119, 210 6216811, www.semeliwines.gr

Θα το βρείτε στο

τεύχος 108

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares