Ανατολικός Κίσσαβος

Στη γη των Τιτάνων

«Άιντε εκεί μακριά, μακριά στην Ανδρομέδα άιντε πίνουν τσίπουρο και τρων λακέρδα…»

Μπορεί ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου να είχε στο νου ετούτα δω τα μέρη όταν σκάρωνε το τραγούδι, ή να του ψιθύριζε τη μουσική ο Κίσσαβος, η Όσσα, η γη των Τιτάνων... Γη-αποκάλυψη, καθώς αφήνουμε πίσω τις ευθείες γραμμές και τις ισιάδες του εύφορου θεσσαλικού κάμπου. Ατέλειωτα χιλιόμετρα Αιγαίου δροσίζουν τα πόδια του Ανατολικού Κίσσαβου κι αυτός, για χάρη της θάλασσας, αφήνει τα δροσερά νερά του Πηνειού και τα ιαματικά των πηγών του να ξεχυθούν στην αγκαλιά της. Δεν ξέρω γιατί η δημοτική ποίηση ήθελε τα δυο βουνά, τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο να μαλώνουν, μιας που τίποτα δεν τα χωρίζει, παρά μόνο η κοιλάδα των Τεμπών, που απλώνεται ανάμεσά τους.

 

Αγιά

Στην Αγιά μας περιμένει ο Νίκος Ντάγκας από την Trekking East Thessaly. Γνωρίζοντας καλά αυτά εδώ τα τόπια, θα μας τα συστήσει και θα μας διηγηθεί την αλλοτινή τους ιστορία. Γνωστή από την εποχή του χαλκού, η Αγιά ίσως πήρε το όνομά της από τα πολλά ασκηταριά που είχε και συνεχίζει να έχει, μιας που ο Κίσσαβος συναγωνίζεται, με το πλήθος των μοναστηριών του, το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Ή από την αρχαία λέξη «αγυιά» που σημαίνει δρόμος. Κι είναι αλήθεια πως οι δρόμοι του κάμπου, όπου σήμερα ευδοκιμούν καστανιές, μηλιές ελιές κι αχλαδιές, μας οδηγούν σε αυτήν. Τα πέτρινα αρχοντικά της μαρτυρούν περασμένες δόξες. Οι Αγιώτες εμπορεύονταν το βαμβάκι από τον 16ο αιώνα, ενώ η οικονομική άνθηση απογειώνεται με το εμπόριο του μεταξιού τον 18ο αιώνα. Μικρές βιοτεχνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερες, στέλνουν τα κόκκινα νήματα και τα μετάξια στις Ευρωπαϊκές αγορές. Ο Άμυρος ποταμός, που πηγάζει από τον Κίσσαβο, περνά από την καρδιά της, διασχίζει το Δώτιο πεδίο για να καταλήξει στη λίμνη Κάρλα. Σύμφωνα με τη μυθολογία το Δώτιο πεδίο βρίσκονταν εδώ που βρίσκεται σήμερα ο κάμπος της Αγιάς. Ήταν η γη που είχε δοθεί στους ανθρώπους και καλλιεργούνταν από τις ιέρειες της θεάς Δήμητρας. Ο κύριος Βαγγέλης Τσιγκουνάκης μας ξεναγεί στο Κειμηλιοφυλάκειο της Αγιάς και διευκρινίζει πως Άμυρος είναι εκείνος που δεν έχει μύρο, άρωμα, οσμή. Το οίκημα που σήμερα στεγάζει το Κειμηλιοφυλάκειο παλιότερα λειτουργούσε ως άσυλο τρελών και βρίσκεται δίπλα στο ναό του Αγίου Αντωνίου (πολιούχου του τόπου) που τιμά δυο Άγιους Αντώνηδες: τον Αντώνιο το μεγάλο και τον Αντώνιο το νέο από την Βέροια. Οι αλυσίδες που υπάρχουν ακόμη στην αυλή, μαρτυρούν ότι έδεναν τα δύσμοιρα πλάσματα για να τα συνετίσουν. Αξίζει την επίσκεψή μας, γιατί η θαυμαστή κληρονομιά που φιλοξενεί έχει ρίζες στα χρόνια της μεταβυζαντινής περιόδου: χρυσοκέντητα έργα τέχνης, σκεύη, σταυροί, στέφανα, άγια δισκοπότηρα, σωσμένα Ευαγγέλια τυπωμένα στη Βενετία.

Η βόλτα στην πόλη συνεχίζεται παρέα με τον Θοδωρή Σουλιώτη που μας μεταφέρει τον ενθουσιασμό του για την αρχιτεκτονική των αρχοντικών, μιας που είναι πολιτικός μηχανικός κι έχει αναστηλώσει κι αναπαλαιώσει πολλά από αυτά, αλλά και κρήνες και γεφύρια. Ανηφορίζοντας στα σοκάκια της Αγιάς, μας διηγείται ιστορίες σπιτιών και ανθρώπων. Λίγο πριν το αρχοντικό Αλεξούλη (το αρχοντικό της Καλυψούς), συναντάμε ένα πολυβολείο από τα σκοτεινά χρόνια του Εμφυλίου. Ο Θόδωρος περιγράφει την Καλυψώ, την κοκέτα, την όμορφη κόρη, την αρχοντογυναίκα. Αστή στην καταγωγή, δασκάλα στο επάγγελμα, αγωνίστρια, έζησε ως τα 92 της στο αρχοντικό της στην Αγιά, που μετά από δωρεά της στο ελληνικό δημόσιο, έχει περιέλθει στην Εφορία Αρχαιοτήτων. Μπορεί να μην έχει αναστηλωθεί πλήρως, αντικρύζοντας όμως τις φωτογραφίες πάνω στο τραπέζι, τα κάδρα στους τοίχους, τους καθρέπτες, τα μεσοπαράθυρα της σάλας, το μπαούλο και το ξύλινο σεκρετέρ, νομίζεις ότι μια πόρτα θ’ ανοίξει και θα ξεπροβάλλει η Καλυψώ να μας υποδεχθεί!

Σχεδόν μεσημέριασε κι είμαστε καλεσμένοι στο σπίτι της Αύρας Πανουσοπούλου, δημιουργού των ντελικατέσεν «Γιάμ». Παρόλο που οι αλκυονίδες χαρίζουν έναν ήλιο λαμπερό, η θερμοκρασία είναι χαμηλή και χαιρόμαστε τη θαλπωρή του αναμμένου τζακιού στο σπίτι της. Γευόμαστε λιχουδιές – εμπνεύσεις της οικοδέσποινας – και μια λαχταριστή χωριάτικη τυρόπιττα. Συνοδεία, κόκκινο κρασί από τον αμπελώνα του Αντώνη Μανωλίδη, που άφησε την Θεσσαλονίκη κι ήρθε στην Αγιά για να γίνει αμπελουργός. Η Αύρα μας μιλά για τη δική της απόφαση να αφήσει την Αθήνα πριν από τριάντα χρόνια και να γίνει αγρότισσα, απόφαση παρμένη από αγάπη κι όχι από ανάγκη. Αγάπη για τη φύση και τα αγαθά που μπορεί να προσφέρει. Δημιουργική, δραστήρια, μαχήτρια βιοπορίζεται παρασκευάζοντας γλυκές και αλμυρές συνταγές από τους θρεπτικούς καρπούς της ελληνικής φύσης και του πλούσιου κάμπου της Αγιάς, παρέα με το μεγάλο της γιο που είναι μάγειρας. Πιστεύει πως «η σωστή διατροφή είναι κουλτούρα και πρέπει να διδάσκεται», γι’ αυτό στο εργαστήριό της είναι πάντα ευπρόσδεκτοι οι μαθητές σχολείων. «Τα τρόφιμα δε φυτρώνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά παράγονται στη φύση και μαγειρεύονται με μεράκι».

 

Στους δρόμους του μεταξιού

Ακολουθούμε την υδάτινη πινελιά του Άμυρου που κατηφορίζει ανάμεσα σε λευκούς και σκουρόχρωμους βράχους, ψηλά πλατάνια και πλούσια βλάστηση. Το ποτάμι χωρίζει κι ενώνει ταυτόχρονα το Μεταξοχώρι, το μαγευτικό χωριό που σχεδόν ενώνεται με την Αγιά. Σταματάμε στο Παρθεναγωγείο της Ρέτσιανης, έτσι ονομάζονταν το Μεταξοχώρι μέχρι το 1927, που στα σέρβικα σημαίνει «χωριό δίπλα στο ρέμα». Σήμερα λειτουργεί ως χώρος διαλέξεων, εκθέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Τους τοίχους κοσμούν παλιές φωτογραφίες από γιορτές κερασιού, σκίτσα του Μποστ με τα χαρακτηριστικά ανορθόγραφα σατιρικά κείμενα, ζωγραφικές εικόνες που αποτοιχοποιήθηκαν από το Αρχοντικό των Φαβρ. Το 1872, οι Φαβρ άφησαν τα σαλόνια της Ευρώπης για το Μεταξοχώρι, όπου έχτισαν το αρχοντικό τους, γράφοντας ιστορία στους δρόμους του μεταξιού.

Ο Θοδωρής μας κερνάει λικέρ κεράσι. Είναι στ΄ αλήθεια πρώτη φορά που πίνω ποτό που με χορταίνει. Ανηφορίζουμε συντροφιά στον προφήτη Ηλία κι απολαμβάνουμε τη θέα του θεσσαλικού κάμπου, καθώς ο χειμωνιάτικος ήλιος στεγνώνει την υγρασία του. Πέτρινα σπίτια και σοκάκια, φροντισμένες αυλές – κι ας μη βοηθά η εποχή να είναι λουλουδιασμένες. Ο ήχος του νερού και το τραγούδι των πουλιών στα γυμνά κλαριά των αιωνόβιων πλατάνων, συνθέτουν το σκηνικό της κεντρικής πλατείας. Στον δρόμο για το Υδραγωγείο, θαυμάζουμε τη «γκαβτζιά», το δέντρο που φύτρωσε μέσα στο βράχο, στο σημείο που σταμάτησε για να μιλήσει στους κατοίκους ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Το Υδραγωγείο με τις οχτώ καμάρες του, χτίστηκε από μοναχούς του Αγίου Ευσταθίου τον 18ου αιώνα για να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της μονής, αλλά και για να μεταφέρει νερό στα βαφεία της Κοινότητας. Οι ανεμώνες στο πλάι του δρόμου σε απόλυτη συμφωνία με το τοπίο. Το βράδυ θα απολαύσουμε ζεστή φιλοξενία στο «Αρχοντικό Σουλιώτη», έναν από τους ομορφότερους ξενώνες της περιοχής. Την επόμενη μέρα ο Θοδωρής με τη Ζωή, με ζεστό χαμόγελο μας προσφέρουν ένα λαχταριστό πρωινό από αγνά τοπικά προϊόντα μέλι, γιαούρτι, μαρμελάδες κι αυγά.

Από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο η Trekking East Thessaly διοργανώνει canyoning στο φαράγγι της Καλυψούς. Μια κατάβαση ανεπανάληπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας το μάτι χάνεται στη θέα του Αιγαίου και του Άθω.

Η Σκήτη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Μαυροβουνίου Κισσάβου κι από δω ξεκινούν όμορφα περιπατητικά μονοπάτια για πεζοπόρους και ποδηλάτες μέσα στο δάσος του Πολυδενδρίου.

Σκήτη

Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Μαυροβουνίου Κισσάβου κι από δω ξεκινούν όμορφα περιπατητικά μονοπάτια για πεζοπόρους και ποδηλάτες μέσα στο δάσος του Πολυδενδρίου. Δάσος με πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, χώρους αναψυχής, ξέφωτα κι όμορφα ξωκκλήσια, όπως αυτό της Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου, του 1568, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Ξεκινάμε οδικώς για τη λίμνη της Σκήτης. Φτάνοντας, αντικρύζουμε τον υδάτινο ταμιευτήρα της πνιγμένο σε μια αγκαλιά από βελανιδιές και φράξα. Τα βρόχινα νερά της αποπνέουν μυστήριο, έτσι όπως οι ξεροί κορμοί σαν αγάλματα ξεπροβάλλουν στην επιφάνειά της. «Μιας που είμαστε εδώ στο Πολυδένδρι, ας περάσουμε από τα βασιλικά κτήματα», λέει ο Νίκος. «Ο βασιλιάς είχε κι αλλού κονάκια, όχι μόνο στο Τατόι…» Το κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε όταν πήγαινε για κυνήγι, βρίσκεται μες το δάσος, με θέα άπλετη προς τη θάλασσα, με πολλές σηματοδοτημένες διαδρομές για περπάτημα αλλά και ποδήλατο. Σήμερα, η φύση πνίγει το κτίσμα της τέως εξοχικής κατοικίας του… τέως βασιλιά. Μια αλεπουδίτσα μέσα στις φυλλωσιές «σκανάρει» το πέρασμά μας κι η ματιά μας συναντιέται φευγαλέα με τη δική της.

 

Στα βήματα του Φιλοκτήτη

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται στους «Αγιό-τόπους» του Κισσάβου, όταν φτάνουμε στη Μελίβοια. Γραφικό κεφαλοχώρι, αλλοτινή πατρίδα του ομηρικού Φιλοκτήτη, βρίσκεται χτισμένη στο μπαλκόνι του Αιγαίου και σε υψόμετρο 420 μέτρων. Εδώ παράγεται το 20% του κάστανου όλης της χώρας. Η Μελίβοια ήταν μια από τις πιο γνωστές Ωκεανίδες, πλάσματα που ζούσαν κοντά σε πηγές και τρεχούμενα νερά. Κι ενώ εμείς μπορούμε να αγναντέψουμε το πέλαγος, η Μελίβοια δεν φαίνεται από τα παράλια, γιατί ήταν χτισμένη έτσι ώστε να μην είναι ορατή από τους πειρατές των παλαιότερων χρόνων.

Ακολουθούμε το καλά συντηρημένο από τον Δήμο Αγιάς μονοπάτι, που φθάνει ως τη θάλασσα της Βελίκας. Κατηφορίζουμε περνώντας ξύλινα γεφύρια, βγάζουμε φωτογραφία στην κορνίζα που έχει σχηματίσει ο κορμός ενός δέντρου. Εντυπωσιαζόμαστε όταν συναντάμε έναν μεγάλο βράχο, που είναι η τελευταία κατοικία ενός μοναχού που ασκήτεψε στα μέρη. Ψηλαφίζουμε τη χρονολογία της κοίμησής του που είναι χαραγμένη στο πίσω μέρος του μεγάλου ογκόλιθου. Οι «Τζόες», νύμφες του δάσους, γεννήματα της φαντασίας των ανθρώπων που ήθελαν να προκαλέσουν τον φόβο των ξένων αποτρέποντας τους να περνούν από την περιοχή, μάλλον απολαμβάνουν ήσυχες την υπέροχη φύση και δεν ενοχλούν πια τους οδοιπόρους. Φτάνοντας στον καταρράκτη της Μελιβοίας, η ενέργεια της φύσης κι ο ρυθμός του νερού που συναντά με ένταση τη γη, μας συναρπάζει. Ξέπνοοι από την ανάβαση, σταματάμε να αφουγκραστούμε το βουνό που έχει κυριεύσει την ύπαρξη μας, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

 

Το φαράγγι της Καλυψούς και το Κόκκινο νερό

Ταξιδεύοντας στον κόσμο των θαυμάτων της Θεσσαλικής γης φτάνουμε και στο Κόκκινο Νερό! Το χωριό είναι ένα «υδάτινο τρίστρατο», σημείο συνάντησης του νερού από το φαράγγι της Καλυψούς, με αυτό των ιαματικών πηγών και το θαλασσινό. Πεζοπορούμε ανηφορίζοντας για περίπου τριάντα λεπτά σε ένα δάσος από οξιές, βελανιδιές, καστανιές πνιγμένο στις φτέρες. Έπαθλο, η θέα του εντυπωσιακού καταρράκτη που σχηματίζει βάθρες, φυσικά διαμάντια που λαμπυρίζουν στο φως. Από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο η Trekking East Thessaly διοργανώνει canyoning μέσα στο φαράγγι. Μια κατάβαση ανεπανάληπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας το μάτι χάνεται στη θέα του Αιγαίου και του Άθω. Πριν καταλήξουμε στο φιλόξενο μεζεδοπωλείο του Παναγιώτη, κάνουμε στάση στην πηγή που αναβλύζει το παγωμένο, ιαματικό κόκκινο νερό, δημιουργώντας ρυάκια και πορφυρές κολυμπήθρες. Το νερό είναι πόσιμο κι ο Νίκος θυμάται ότι έρχονταν εδώ με τον παππού του και γέμιζαν μπουκάλια για τη βδομάδα, κανείς όμως ως σήμερα δεν μπόρεσε να το εμφιαλώσει, μιας που χαλούσε όταν φυλακίζονταν στο μπουκάλι. Επιστρέφουμε στην παραλία της Βελίκας για να φιλοξενηθούμε στο «Σπιτάκι» της Βάνας Βρεττοπούλου, που σαν αληθινή καλλιτέχνης το έχει διακοσμήσει περίτεχνα και με περίσσιο μεράκι. Πέτρα και ξύλο δένουν αρμονικά με το περιβάλλον, τα λευκά κρινάκια ευωδιάζουν στο τραπέζι, ενώ το ξημέρωμα ο ήλιος του Αιγαίου τρυπώνει στο εσωτερικό του, ενώνοντας όλα τα κόκκινα του κόσμου αυτού!

Η δροσερή ανάσα του Πηνειού σμίγει με τα Αιγαιοπελαγίτικα νερά πάνω στην αμμώδη παραλία, τα κανό μας κινούνται σε χορευτική συμφωνία κι εμείς υποκλινόμαστε στη ροή του τραβώντας κουπί!

Στα φιόρδ του Πηνειού!

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κι εμείς την εμπειρία μιας από τις πολλές υπαίθριες δραστηριότητες που προσφέρει η Trekking East Thessaly στην περιοχή. Με οδηγό μας τον Νίκο Ντάγκα, η παρέα συμπληρώνεται από σπουδαστές του ΙΕΚ «Δήμητρα», μελλοντικούς οδηγούς βουνού, κι όλοι μαζί ξεκινάμε για το Στόμιο (ή «Τσάγιεζι» για τους ντόπιους). Φοράμε στολές και σωσίβια κι είμαστε έτοιμοι να πλεύσουμε στον Πηνειό. Η δροσερή ανάσα του σμίγει με τα Αιγαιοπελαγίτικα νερά πάνω στην αμμώδη παραλία, τα κανό μας κινούνται λες σε χορευτική συμφωνία κι εμείς υποκλινόμαστε στη ροή του τραβώντας κουπί! Το υδάτινο μονοπάτι του υγροβιότοπου, ένα αρμονικό οικοσύστημα, ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Χωρίς να το καταλάβουμε, φτάνουμε στις πρώτες καλύβες που βρίσκονται στις κατάφυτες όχθες του. Στα υφάλμυρα νερά, εκεί που το ποτάμι χαρίζει τη γλύκα του στη θάλασσα, βρίσκουν καταφύγιο ψάρια και πουλιά που συνεχίζουν το αέναο έργο της ζωής. Που και που σταχτοτσικνιάδες βολτάρουν στον ουρανό. Ο κύριος Γιώργος μας υποδέχεται στην καλύβα του, μας κερνά τσιπουράκι και φρίσσα, ένα πεντανόστιμο ψάρι που το έχει κάνει παστό.

Είμαστε πάνω σε ένα από τα «νησάκια» που σχηματίζει το ποτάμι, ατενίζοντας τη χιονισμένη κορφή του Κισσάβου που στέκει εμπρός και βρίσκεται μέσα μας. Επιστρέφοντας στη βάση μας, κάποιοι τολμηροί δεν μπορούν να αντισταθούν και βουτάνε στη θάλασσα για ένα χειμωνιάτικο μπανάκι κι όλοι θα «μετρηθούμε» έπειτα στην τοξοβολία, ανακαλύπτοντας την ικανότητά μας να πετύχουμε τον στόχο! Αναρωτιόμαστε αν ό,τι ζήσαμε στη γήινη συνοικία της Ανδρομέδας ήταν μέρος ονείρου ή παραμυθιού. Ο «Τειρεσίας» του Θανάση, μας ψιθυρίζει «τρέξε να ψηλαφήσεις την πλάση, ακριβέ μου το μπράτσο της απλώνει να κρατηθείς» και λαχταράμε να επιστρέψουμε την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο. Άλλωστε, η γη αυτή του Ανατολικού Κισσάβου – η άγρια, η ανυπότακτη, η μαγική – είναι φιλόξενη όλες τις εποχές! Κι η φύση ακόμη κι αν δείχνει την οργή της, πάντα θα βρίσκει τρόπους να μας αγκαλιάζει.

 

Άπειρα ευχαριστώ στη Γωγώ Αποστολίδου, την αδερφική μου φίλη, στο μυαλό της οποίας γεννήθηκε αυτό το ταξίδι και με διευκόλυνε σε κάθε του στιγμή!

Προτάσεις

info's

Ευχαριστούμε πολύ τον Νίκο Ντάγκα, πιστό ακόλουθο του Κισσάβου και την Trekking East Thessaly για τις αποκαλυπτικές εξορμήσεις που μας πρόσφερε. Για πληροφορίες & πρόγραμμα: www.trekking.gr, www.facebook.com/Trekking Hellas East Thessaly. 

 

Για τη διαμονή μας, ευχαριστούμε τη Βάνα Βρεττοπούλου για τη φιλοξενία της στο πανέμορφο «Spitaki» στη Βελίκα: www.spitakicountryhouse.gr και τον φιλόξενο Θοδωρή Σουλιώτη στο «Αρχοντικό Σουλιώτη» στο Μεταξοχώρι: www.souliotismansion.com.

 

Για φαγητό προτείνουμε: «360 Three Sixty», το πανέμορφο καφέ εστιατόριο στο Στόμιο, πλάι στο ποτάμι! www.facebook.com/360threesixtystomio. «Το Τσιπουράδικο» του Παναγιώτη Μπάτσικα στο Κόκκινο νερό. Σπιτικά φαγητά δοκιμάσαμε στο μεζεδοπωλείο και καφέ «Γαλέρα Τζουβάρας» στη Βελίκα: www.facebook.com/galerabeachbar. Πίτσα αλλά και νόστιμους μεζέδες, μας προσέφερε στο «La Gantem» στη Μελίβοια: www.lagantem.gr. Στο εργαστήριο γεύσεων Yiam στην Αγιά, δοκιμάσαμε αγνές κι ευφάνταστες γεύσεις από την κατσαρόλα απευθείας στο βαζάκι: www.yiam.gr. Όλοι τους άνθρωποι που με τη σοφία του επιχειρείν και την εμπειρία τους, συντονίζονται στους ρυθμούς του τόπου, σε μια απόλυτη συνένωση με τη φύση, προάγοντας τον πολιτισμό!

 

Θα το βρείτε στο

τεύχος 140

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares