Ποδηλατικός Γύρος Μαντινείας

Ρομαντικά για το κρασί

Μια Τετάρτη απόγευμα, ακολουθώντας το πάθος μας για το ποδήλατο, βρεθήκαμε να κουβεντιάζουμε για την αγαπημένη μας ασχολία με ερασιτέχνες ποδηλάτες από τον σύλλογο του χωριού Παλαιόπυργος, σε έναν παραδοσιακό καφενέ στο Λεβίδι Αρκα-δίας. Εκεί συναντήσαμε τον πρώην αντιπρόεδρο του συλλόγου και εμπνευστή του Ποδηλατικού Γύρου Μαντινείας, Θοδωρή Κατσαρό, για να μας εξιστορήσει πώς ο οινικός πλούτος της περιοχής έγινε, πριν από πέντε χρόνια, η αφορμή για τη διοργάνωσή του.

Την ιδέα, λοιπόν, ενστερνίστηκε από την πρώτη στιγμή ο Σύλλογος Παλαιοπυργιωτών Τρίπολης, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέψει μια απλή βόλτα μέσα στον απέραντο αμπελώνα του χωριού σε γιορτή ποδηλασίας και κρασιού, μιας και κάθε ερασιτέχνης, ποδηλάτης ή μη, θα γευόταν το περίφημο κρασί της συγκεκριμένης περιοχής. Το γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μοσχοφίλερο Μαντινείας καλλιεργείται μόνο στο οροπέδιο της περιοχής και σε υψόμετρο 600 μέτρων, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, από ποικιλία μαύρου σταφυλιού με λευκή σάρκα, διάφανο χρώμα και ξεχωριστό άρωμα. Από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, την προσπάθεια αυτή στήριξαν με τη δική τους συμβολή τα μέλη του συλλόγου, ο κ. Νικολετόπουλος από το Cycling4Wine και εμπνευστής του Ποδηλατικού Γύρου Τσέλεπος, ο κ. Νασιάκος, οινοποιός από τη Νεμέα, ο σύλλογος «Ζωή Ποδήλατο» και οι χορηγοί, κυρίως οινοποιοί της περιοχής. Τα μέλη του Συλλόγου Παλαιοπυργιωτών δημιούργησαν τρεις διαδρομές για οινόφιλους ποδηλάτες, για ερασιτέχνες και για παιδιά, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Παλαιόπυργος Μαντινείας. Η 1η διαδρομή, η οποία είναι και η πιο μεγάλη, ξεκινά από τον Παλαιόπυργο και περνά από το χωριό Λεβίδι, το σαλέ Μαίναλο, το Οινοποιείο Καλόγρης με βιολογικά κρασιά, το χωριό Κάψια, με επίσκεψη στα περίφημα σπήλαια Κάψια, τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο Μαντινείας, την Αγία Φωτεινή, το οινοποιείο στο κτήμα Σπυρόπουλου, και τερματίζει μέσω Αρτεμισίου πάλι στο χωριό Παλαιόπυργος (συνολικό μήκος 46 χλμ.). Η 2η διαδρομή περιλαμβάνει τις στάσεις Τρίπολη-Αρτεμίσιο, και έχει τερματισμό στον Παλαιόπυργο, με ενδιάμεσες επισκέψεις στο χωριό Κάψια και στα σπήλαια, στην Αρχαία Μαντινεία και στο Οινοποιείο Σπυρόπουλου για ξενάγηση και οινογνωσία (29 χλμ.). Η 3η διαδρομή, η πιο σύντομη, έχει μήκος 2 χλμ. μέσα στον 300 στρεμμάτων αμπελώνα του χωριού, και σε αυτή συμμετέχουν κυρίως παιδιά και γυναίκες. Στους συμμετέχοντες μοιράζονται δωρεάν αναμνηστικά μπλουζάκια και μετάλλια.

Κατά τον τερματισμό, σε κλίμα χαράς πραγματοποιείται γλέντι στο κέντρο του χωριού με άφθονη οινοποσία και την παραδοσιακή γουρουνοπούλα για έδεσμα.

Κάθε χρόνο, κατά τον τερματισμό όλων των διαδρομών σε κλίμα χαράς και άφθονης οινοποσίας, πραγματοποιείται μεγαλειώδες γλέντι σε ανοιχτό χώρο στο κέντρο του χωριού με την παραδοσιακή ψητή γουρουνοπούλα ως έδεσμα. Στο γλέντι αυτό συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού· το 2015, μάλιστα, στήθηκε από μια γυναίκα-κάτοικο περίπτερο με παραδοσιακά προϊόντα, για την προβολή και την ανάδειξή τους από τους ντόπιους και ξένους συμμετέχοντες. Η πρώτη επιτυχημένη ποδηλατοβόλτα έγινε το 2013, ενώ το 2014, με τον εμπλουτισμό της διοργάνωσης, οι συμμετοχές του Ποδηλατικού Γύρου Μαντινείας αυξάνονται κατά πολύ. Τότε, το 2014, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, συνδιοργανώθηκαν παρέα με τον Ποδηλατικό Γύρο Μαντινείας το Brevet Τρίπολης, με συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα, και το πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας Mountain, με συμμετοχές κυρίως από την Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο. Τη δεύτερη μέρα, πραγματοποιή-θηκε με το ίδιο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες και ο Ποδηλατικός Γύρος Μαντινείας με τις ίδιες διαδρομές και με επισκέψεις στην Αρχαία Μαντινεία και για οινογνωσία στα δύο οινοποιεία, του Καλόγρη και του Σπυρόπουλου. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, η καλύτερη και η τελευταία έως τώρα διοργάνωση ήταν αυτή του 2015, στην οποία συμμετείχαν 25 παιδιά από τον σύλλογο Χαμόγελο του Παιδιού και κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύτηκε ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Γιαννόπουλος. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τα μπλουζάκια της διοργάνωσης εκείνης δόθηκαν ως δώρο στον σύλλογό τους, με αντάλλαγμα την τεράστια χαρά που ένιωσαν τα παιδιά από την ποδηλατάδα τους στην αρκαδική φύση. Κι ενώ μετά από μια τόσο επιτυχημένη χρονιά όλοι περίμεναν ότι ο Ποδηλατικός Γύρος Μαντινείας θα αποτελούσε πλέον θεσμό για την περιοχή, τα επόμενα δύο χρόνια χάθηκε η ορμή και όλα συνέχισαν να κινούνται σε ερασιτεχνικό πλέον επίπεδο, με αποτέλεσμα φέτος να κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί καθόλου. Ο ρομαντικός εμπνευστής της ιδέας, ο κ. Κατσαρός, αν και γεννήθηκε και ζει στην Τρίπολη, οραματίστηκε αυτή τη διοργάνωση με όνειρο να διατηρήσει ζωντανές τις ρίζες του με το χωριό Παλαιόπυργος, απ’ όπου κατάγονταν οι πρόγονοί του, και να αναδείξει το διαμάντι του τόπου, το Μοσχοφίλερο Μαντινείας. Εμείς ευχόμαστε να συνεχιστεί και να αναβιώσει αυτή η όμορφη προσπάθεια γιορτής, άθλησης, χαράς και οινογευσίας, αλλά και να αποτελέσει την απαρχή για να γεννηθεί και να αναπτυχθεί ο οινοτουρισμός στην ευλογημένη αρκαδική γη της Μαντινείας.

Προτάσεις

info's

Στην ταβέρνα του Κώστα Κωτσίου στον Παλαιόπυργο θα γευτείτε ντόπια ψητά κρέατα, μπιφτέκια, γιγάντιες μοσχαρίσιες μπριζόλες από μοσχάρια δικής του εκτροφής, χόρτα του βουνού και κρασί μοσχοφίλερο (τηλ.: 6974 305807). Στο Λεβίδι, λίγα μέτρα πριν από την κεντρική πλατεία, κάντε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο Μαέστρος, του Γιώργου και της Σταυρούλας, και απολαύστε χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά (και στη Βυτίνα). Tηλ.: 27960 22550, 22881.

Καφέ, σπιτικά γλυκά και φαγητά στις Ευφρόσυνες γεύσεις της κυρίας Ευφροσύνης στο Λεβίδι, 50 μ. από την πλατεία του χωριού (τηλ.: 27960 29048, 6938 384396). Στο Εργαστήριο Ζυμαρικών Χωριατοπούλα, στο Λεβίδι, μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα ζυμαρικά από την Κυριακή Τριανταφύλλου (τηλ.: 6973 562201).

Γνήσια προϊόντα Παλαιόπυργου, όπως πατάτες και άλλα κηπευτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε από το ξύλινο κιόσκι του παραγωγού Αθανάσιου Σιάννη, 1 χλμ. βγαίνοντας από το Λεβίδι προς Τρίπολη, στην πόρτα του Άλσους. τηλ.: 6974 060598.

Στο Chalet Μαίναλον θα απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας, ορεκτικά, γλυκά και σάντουιτς με ντόπια υλικά. Θα βρείτε επίσης τεράστια ποικιλία από παραδοσιακά ζυμαρικά, μέλι, αλλαντικά και τυριά Αρκαδίας, τοπικά κρασιά, παξιμάδια, γλυκά του κουταλιού κ.ά. 17o χλμ. ΕΟ Τρίπολης-Πύργου, τηλ.: 27960 29040, www.chalet-mainalon.gr.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 116

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares