Νάξος
«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη…»
Με την είσοδο στο λιμάνι, σε υποδέχεται το σήμα κατατεθέν του νησιού, η εμβληματική μαρμάρινη πύλη του Απόλλωνα, η Πορτάρα, μα και τα ολόλευκα σμιλευτά σπιτάκια. Κατεύθυνση προς Πλάκα, στα «Τρία Αδέλφια», ένα όμορφο ξενοδοχείο στα κυκλαδίτικα χρώματα του άσπρου και του μπλε, με τα λουλούδια του κήπου ολάνθιστα – Μάιος άλλωστε—η καλύτερη για μένα εποχή, αφού μόλις ξεκάνει η σεζόν και το νησί είναι σε ηρεμία από κίνηση. Το αυτοκίνητο απαραίτητο για να μπορέσεις να δεις όλα αυτά που σου προσφέρει το νησί, από παράλιες μέχρι τα ορεινά πανέμορφα χωριουδάκια που βρίσκονται κρυμμένα μέσα στις Ναξιώτικες βουνοπλαγιές.
Το Ενετικό Κάστρο
Mεσημέρι, ο ήλιος ζεστός, αλλά ένα απαλό αεράκι μου πρόσφερε τη δροσιά που χρειαζόμουν, ώστε να περπατήσω μέχρι την ακρόπολη του νησιού με το Ενετικό Κάστρο και να ανακαλύψω τα μυστικά της καστροπολιτείας. Ιδρύθηκε το 1207 από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, όταν αυτός κατέλαβε 17 νησιά του Αιγαίου και σχημάτισε το Δουκάτο του Αιγαίου, με έδρα τη Νάξο…
Περιπλανήθηκα σε δρόμους που περπάτησαν αρχαίοι Έλληνες, Γάλλοι και Ενετοί. Ένιωσα να γίνομαι μέρος του παρελθόντος της, χάθηκα στα σοκάκια της σαν σε λαβύρινθο. Σπίτια όπου το λευκό κυριαρχούσε παντού, με χρωματιστές πινελιές τα παραθυρόφυλλά τους. Στοές και ανηφορικά καλντερίμια με οδήγησαν στην κορυφή σχεδόν του νησιού, στην κεντρική «Τρανή Πόρτα» (από εκεί έμπαιναν τα επίσημα πρόσωπα). Πρώτο σημείο ενδιαφέροντος ο Πύργος Della Rocca Barozzi, ένα αυθεντικό αρχοντικό που λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως Ενετικό και Λαογραφικό Μουσείο. Από εκεί ακολούθησα το ανηφορικό μονοπάτι (στα αριστερά) με κατεύθυνση την κεντρική Πλατεία του Κάστρου και πρώτη στάση τη Μητρόπολη των Καθολικών, όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας, η μοναδική που την αναπαριστά σε όρθια στάση. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, άλλοτε Εμπορική Σχολή (που ίδρυσαν οι Ιησουίτες), όπου μάλιστα φοίτησε για λίγο και ο Νίκος Καζαντζάκης! Ακριβώς δίπλα, η Καπέλλα Καζάτζα και λίγα μέτρα πιο πέρα η πρώτη Σχολή και Μονή Ουρσουλινών (σχολείο για κορίτσια), που ανακαινίσθηκε πρόσφατα και λειτουργεί ως πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής! Μικρά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα και είδη δώρων, ταβέρνες και καφέ δίνουν ζωή στην καστροπολιτεία και συνδέουν το χθες με το σήμερα!
Η Πορτάρα
Το δειλινό με βρίσκει να ανηφορίζω με αρκετό για την εποχή κόσμο, προς την πύλη του θεού του φωτός, Απόλλωνα. Μια μαρμάρινη πύλη στον… ήλιο, που παραμένει σαγηνευτικό και άλυτο μυστήριο, γύρω από την οποία έχουν γραφτεί και λεχθεί πάρα πολλά… Όπως ότι ήταν είσοδος για τον ναό του Απόλλωνα, καθώς είναι στραμμένη προς τη Δήλο, το λίκνο του θεού του Ηλίου. Η Πορτάρα είναι Ιωνικού ρυθμού και ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται επάνω στο νησάκι Παλάτια, που σήμερα είναι ενωμένο με τη Νάξο, και μια άλλη θεωρία, συγχέει την Παλάτια με τη λέξη «παλλάς», που σημαίνει «παρθένος», «κόρη». Αυτό έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς η Νάξος συνδέεται με μια Κόρη των προϊστορικών χρόνων, που δεν είναι άλλη από την Αριάδνη, την πριγκίπισσα της Κνωσού. Ο μύθος θέλει τον θρυλικό Θησέα, έχοντας πρώτα αποδράσει με τη βοήθεια της Αριάδνης από τον Λαβύρινθο του Μινώταυρου στην Κνωσό, να την εγκαταλείπει με εντολή της θεάς Αθηνάς στη Νάξο, όπου και θα παντρευτεί εν τέλει με τον θεό Διόνυσο. Η μύθοι και το μυστήριο της Πύλης, μαζί με τα χρώματα του ήλιου την ώρα που βουτά στη θάλασσα, βάφοντας ουρανό και θάλασσα σε κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις, σχηματίζουν ένα μαγικό και ειδυλλιακό τοπίο που σου μένει αξέχαστο.
Η φύση της Νάξου κυριολεκτικά σε μαγεύει με την αυθεντικότητά της, με τον πλούτο και ταυτόχρονα με την απλότητά και την ηρεμία της. Η εναλλαγή είναι μεγάλη: Βουνά με φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές σκιάζουν κατάφυτες κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά…
Στα ορεινά του νησιού
Πέρα από την πανέμορφη Χώρα, η Νάξος είναι ξακουστή και για τις όμορφες παράλιες της. Στο πολυσύχναστο κομμάτι της δυτικής ακτής, συναντά κανείς τις πανέμορφες παραλίες του Αγίου Προκοπίου, της Αγίας Άννας και της Πλάκας με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά. Ωστόσο, εγώ αποφάσισα να αφήσω τη χαλάρωση κάτω από την ομπρέλα, τα beach bar και τα ταβερνάκια και να αρχίσω την περιπλάνηση μου στην ορεινή Νάξο. Γιατί η Νάξος, αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα ορεινό νησί, που «κρύβει ομορφιές στα αψηλά», όπως λένε κι οι ντόπιοι.
«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ», έγραψε ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε το νησί της Νάξου και έμεινε για λίγο στον εύφορο κάμπο των Εγγαρών. Η φύση της Νάξου κυριολεκτικά σε μαγεύει με την αυθεντικότητά της, με τον πλούτο και ταυτόχρονα με την απλότητά και την ηρεμία της. Η εναλλαγή είναι μεγάλη: Βουνά με φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές σκιάζουν κατάφυτες κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά…
Το απέραντο γαλάζιο, οι αμμουδερές παραλίες και το ξερό κυκλαδίτικο τοπίο, δίνουν ξαφνικά τη θέση τους σ’ ένα καταπράσινο κάμπο. Αιωνόβιες ελιές, πλατάνια, βελανιδιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, τριγυρισμένα από πανύψηλα βουνά. Τα χρώματα εναλλάσσονται, το ίδιο και οι ήχοι: ο παφλασμός των κυμάτων, το τρίξιμο των καλαμιών, το θρόισμα των φύλλων και τόσοι άλλοι ήχοι και εικόνες σε συνοδεύουν σε όλη τη διαδρομή για τα ορεινά χωρία: Χαλκί, Φιλότι, Απείρανθος, που συναντάς διασχίζοντας τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο του νησιού. Εκκλησίες και μοναστήρια σπάνιας ιστορικής αξίας, αρχοντικά και πύργοι, σπήλαια, μονοπάτια, αλώνια και αμπελώνες σε όλη τη διαδρομή… Τόσο μεγάλο πλούτο και αυτάρκεια, με τόσα προϊόντα και εκτάσεις καλλιεργήσιμες δύσκολα συναντάς σε άλλο νησί.
Χαλκί
Πρώτη μου στάση το χωρίο Χαλκί με την κοσμοπολιτική αύρα, τα παλιά αρχοντικά με τα κεραμίδια, τα κλασσικά μπαλκόνια με τα ωραία κάγκελα… Οι γιρλάντες στις στέγες, οι πλακόστρωτες αυλές, οι καμάρες στα στενά σοκάκια, συνθέτουν το πάζλ που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει.
Ο κύριος Παναγιώτης, γραφικός ναξιώτης με το καπέλο του και το μεγάλο μουστάκι, απολάμβανει το καφεδάκι του κάτω από την δροσιά του μεγάλου πλατάνου στην πλατεία, κρατώντας τη μαγκούρα του. «Έφεραν στο χωριό οι Ενετοί, μια οικογένεια, το επάγγελμά τους ήτανε χαλκείς, δηλαδή χαλκωματάδες, «γανωτζήδες» και έτσι ονομάστηκε Χαλκί», μας είπε, προτείνοντας να απολαύσουμε ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Νάξου, το μελαχρινό. Πρόκειται για μία ντόπια καρυδόπιτα, που περιέχει μικρή ποσότητα από το τοπικό ποτό κίτρο και μια τεραστία μπάλα από παγωτό καϊμάκι (φτιαγμένο από πρόβειο γάλα). Μιλάμε για γευστικό όνειρο.
Γεγονός ωστόσο είναι ότι το Χαλκί υπήρξε, μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, εμπορικό κέντρο ολόκληρης της ορεινής Νάξου και ήταν πλούσιο και πολυάνθρωπο, χάρη στη θέση του, που ήταν κόμβος όλων των δρόμων του νησιού. Τα αξιοθέατά του ξεχωριστά, όπως και ολόκληρο το χωριό.
Φιλότι
Μπροστά μου σκαρφαλωμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές δύο λόφων στους πρόποδες του όρους Ζα (όπου ο μύθος λέει πως ο Δίας έζησε τα παιδικά του χρόνια) ξεπροβάλει ολόλευκο το Φιλότι, περιτριγυρισμένο με χιλιάδες ελαιόδεντρα. Περπατώντας από την κεντρική πλατεία, απλώνονται αμφιθεατρικά τα μονοπάτια του χωριού που είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο της Νάξου. Το βλέμμα μου κοντοστάθηκε και θαύμασε τα διάσπαρτα πολιτιστικά κέντρα, με κυρίαρχο αυτό του Συλλόγου Φιλωτιτών, όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη, η Κινηματογραφική Λέσχη καθώς και η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου. Άλλα αξιοθέατα που ξεχωρίζουν είναι το μαρμάρινο αθλοθέατρο «Μανώλης Ψαρράς» και το Ηρώον με τα 100 ονόματα πεσόντων Φιλωτιτών. Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια συνάντησα μια πλειάδα από όμορφα κτίρια, όπως τον εντυπωσιακό Πύργο Μπαρότσι με το οικόσημο που φέρει την επιγραφή «1718 Geronimo Barozzi» και τον επιβλητικό ναό της Παναγίας της Φιλωτίτισσας με το εντυπωσιακό καμπαναριό και το εξαιρετικό μάρμαρο τέμπλο. Στη «Γέφυρα», όπως ονομάζεται η μεγάλη πλατεία του χωριού, ο παλιός πλάτανος που στέκει αγέρωχος, μας πρόσφερε τη σκιά του για ξεκούραση, αλλά και για να απολαύουμε τις φημισμένες τοπικές λιχουδιές με βάση τα τυροκομικά, μαζί και κρεατικά παραγωγής του χωριού.
Απείρανθος
Η Απείρανθος ή «τ’ Απεράθου», όπως την αποκαλούν οι Ναξιώτες, είναι κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Φανάρι, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Το χωριό «μυστήριο», το καταλαβαίνεις ότι είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Το χαρακτηρίζει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που σπάνια συναντάς στον κυκλαδικό χώρο.
Ο εντυπωσιακός Πύργος του Ζευγώλη (17ος αι.), χτισμένος πάνω σε βράχο, μας υποδέχεται στην είσοδο του χωριού. Περπατήσαμε στα σοκάκια στρωμένα με μαρμαρόπλακες, περάσαμε κάτω από τις μαρμάρινες καμάρες για να καταλήξουμε στην «Πλάτσα», την κεντρική πλατεία. Περπατώντας προς το καφενείο, συναντάμε τον κύριο Μανώλη. Μας συστήθηκε από μόνος του, ως «κτηνοτρόφος πάππου προς πάππου». Μας μίλησε για τον τόπο και προσφέρθηκε να μας ξεναγήσει σε όλο το χωριό, αφού πρώτα μας δίνει να δοκιμάσουμε ρακή και αρσενικό τυρί. Η ντόπια διάλεκτος έχει διατηρηθεί ανέπαφη εδώ και είναι τελείως ξεχωριστή με την υπόλοιπη Νάξο. Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε κάποιο χωριό της Κρήτης, όμως συνεννοούμαστε. Με αξιοθαύμαστη ποιητική διάθεση, μας είπε τραγούδια και ποιήματα που τα δημιουργούν οι ίδιοι οι χωρικοί και μιλούν για τις χαρές και τις λύπες τους.
Είναι περήφανος για τον τόπο του ο κυρ’ Μανώλης και για όλους εκείνους που κατάγονται από τα χώματά αυτά, για την παράδοση που όλοι οι κάτοικοι φροντίζουν νυχθημερόν για να κρατηθεί ζωντανή… Οι κάτοικοι απόλυτα αυθεντικοί, είναι εκείνοι που κατάφεραν να σταματήσουν τον χρόνο, να μην αγγίξει την Απείρανθο. Ξυπνούν το πρωί, οι περισσότεροι έχουν ζώα, άλλοι φτιάχνουν τυρί και άλλοι εργάζονται στη σμύριδα, το πιο πολύτιμο «κεφάλαιο» του νησιού.
Η Απείρανθος αναπτύχθηκε, κρατώντας αναλλοίωτο το χρώμα της. Σήμερα διαθέτει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, τη Βιβλιοθήκη Νίκου Γλέζου, καθώς και Συνεταιρισμό Υφαντικής Τέχνης Γυναικών. Είναι η πύλη της παράδοσης, μιας παράδοσης που μένει ζωντανή χάρη στους κατοίκους και τη φιλοσοφία τους.
Οι κάτοικοι απόλυτα αυθεντικοί, είναι εκείνοι που κατάφεραν να σταματήσουν τον χρόνο, να μην αγγίξει την Απείρανθο. Ξυπνούν το πρωί, οι περισσότεροι έχουν ζώα, άλλοι φτιάχνουν τυρί και άλλοι εργάζονται στη σμύριδα, το πιο πολύτιμο «κεφάλαιο» του νησιού.
Ο Ναός της Δήμητρας
Την επόμενη μέρα, την απολυτή ησυχία του πρωινού διέκοπτε μόνο το πάφλασμα των κυμάτων πάνω στη λεπτή άμμο. Η βουτιά στα δροσερά νερά ήταν απόλυτα αναζωογονητική και μετά το πρωινό, πήραμε το δρόμο προς το Σαγκρί και τον ναό της θεάς Δήμητρας. Στη διαδρομή συναντήσαμε ένα κάτασπρο εκκλησάκι από τα πολλά στη Νάξο, με μια ολάνθιστη βουκαμβίλια γύρω του, τόσο όμορφο που μας δημιούργησε την επιθυμία να ανάψουμε ένα κερί. Περάσαμε έπειτα από το χωριό Σαγκρί, όπου συναντήσαμε πετρόχιστα αρχοντικά και ανεμόμυλους να στέκουν ερειπωμένα. Σε απόσταση 4χλμ. από το χωριό, στη θέση «Γυρούλας» και ανάμεσα σε ελαιώνες, ένα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί στον αρχαίο ναό της Θεάς Δήμητρας. Ένα ειδυλλιακό σημείο που αγναντεύει από τη μια την ενδοχώρα κι από την άλλη το πέλαγος. Δέος σε κατακλύζει καθώς στέκεσαι εκεί που κάποτε οι προσκυνητές λάτρευαν τη θεά της συγκομιδής, της σποράς και της γονιμότητας, τίποτα τυχαίο για τούτον εδώ τον τόπο...
Ο ναός είναι κατασκευασμένος ολόκληρος από μάρμαρο, σε τετράγωνο σχήμα με κολώνες στην πρόσοψή του. Αρχιτεκτονικά θεωρείται πρόδρομος του Παρθενώνα και υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί γύρω στο 530 π.Χ. Έχει αναστηλωθεί εν μέρει και διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.
Οι κούροι στις Μέλανες
Το ταξίδι στην ιστορία συνεχίζεται, με σειρά να παίρνουν οι κούροι στις Μέλανες. Τεράστιος και ξαπλωμένος στο έδαφος μέσα σ’ ένα χωράφι γεμάτο ελιές ο εντυπωσιακός πρώτος κούρος, μετρά 6,5 μετρά μήκος! Χρονολογείται στα 570 π.Χ., εποχή που οι ευγενείς της Νάξου παράγγελναν στα λατομεία μνημειώδη καλλιτεχνικά έργα. Όπως και τα υπόλοιπα γλυπτά, δέχονταν στο λατομείο μια πρώτη επεξεργασία και μετά μεταφέρονταν στα εργαστήρια όπου έπαιρναν την τελική τους μορφή. Ο συγκεκριμένος, φαίνεται ότι έσπασε κατά τη μεταφορά οπότε και εγκαταλείφθηκε μέσα στο δάσος.
Λίγο ψηλότερα, στην πλαγιά της ρεματιάς, υπάρχει άλλος ένας κούρος (μελετητές λένε ότι μπορεί να είναι και κόρη, λόγω της κόμης) με πόδια σπασμένα, κατεργασμένος σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν της ρεματιάς. Ο τρίτος κούρος βρίσκεται ακριβώς πάνω στον κεντρικό δρόμο, πάνω από το χωριό Απόλλωνας. Είναι μεγάλος, αρχαϊκός και πιθανολογείται πως πρόκειται για άγαλμα του Διονύσου.
Τόσα μα τόσα πολλά ήταν τα μυθικά πρόσωπα που έζησαν στη Νάξο και άφησαν το αποτύπωμά τους στον τόπο, μα και τα χαρακτηριστικά τους στους κατοίκους. Αν και έχουν περάσει αιώνες, πολλοί από τότε οι Ναξιώτες δεν τους έχουν ξεχάσει, δεν ξεχνούν ποτέ τους επισκέπτες του τόπου τους. Αν μου έλεγαν να χαρακτηρίσω τη Νάξο με τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν η Ιστορία, οι μυρωδιές (της φύσης και των προϊόντων της) και τέλος τα χρώματα, με το τιρκουάζ της θάλασσας και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα να κυριαρχεί. Το μονό αντικείμενο που πήρα από τη Νάξο είναι ένα μεγάλο κοχύλι που λένε πως φέρνει καλοτυχία, έχοντας την ελπίδα να με φέρει πάλι ο δρόμος μου στο νησί του Απόλλωνα και της Αριάδνης