Σε κάθε φρεσκοασβεστωμένο καλντερίμι των κατάλευκων χωριών της φυλλομετράς τις θύμησες της ιστορίας της και νιώθεις τους χτύπους της καρδιάς της. Σε κάθε καλημέρισμα των κατοίκων της βιώνεις τη ζεστή φιλοξενία της! Η αγαπημένη του θεού Απόλλωνα αφήνεται νωχελικά στο χάδι του ανοιξιάτικου ήλιου και σε προσκαλεί να ξετρυπώσεις την ιδιαίτερη γοητεία της. Ναι, η Σίφνος είναι ένα νησί που θα φλερτάρει τις αισθήσεις σου με χίλιους δυο τρόπους.

Την γνώρισα ντυμένη στα ανοιξιάτικα, μεθυσμένη από τις μυρωδιές της ανθισμένης ρίγανης, του θυμαριού και της άγριας μέντας… Άστραφτε μέσα στα λευκά, λουσμένη από το ζωογόνο φως του ήλιου, και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να την ερωτευτώ... Για να αγγίξω απαλά την ψυχή της, ένιωσα πως έπρεπε να της διαθέσω αρκετό χρόνο. Γιατί αυτό της πρέπει. Να βγω σεργιάνι στα φρεσκοασβεστωμένα σοκάκια της Απολλωνίας και του Αρτεμώνα με τα επιβλητικά αρχοντικά… Να κουρσέψω το περήφανο Κάστρο της, που παραμένει ζωντανό χάρη στη δύναμη ψυχής των ανθρώπων του, απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας να γίνονται ένα… Να περπατήσω κάποιο από τα ολάνθιστα αυτή την εποχή μονοπάτια της με τις ευωδιές και τα τόσα χρώματα… Να φθάσω για προσκύνημα ως τη Μονή της Χρυσοπηγής, στον κόλπο του Αποκοφτού, με τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά… Να ξαποστάσω για λίγο με ένα τσιπουράκι στο λιμανάκι του γραφικού Φάρου… Να καταλήξω στην ήρεμη αγκαλιά του γαλήνιου κόλπου στο Βαθύ με τα ταβερνάκια πάνω στην αμμουδιά, εκεί που σκάει το κύμα, για να απολαύσω τους ντόπιους λαχταριστούς ρεβιθοκεφτέδες, τους μανουροκεφτέδες (με ντόπιο τυρί), τη νόστιμη ρεβιθάδα, την καππαροσαλάτα και το μαστέλο (κατσίκι στο πήλινο), που αργοψήνεται όλο το βράδυ στον ξυλόφουρνο, και να ολοκληρώσω την απόλαυση με ένα θεσπέσιο σιφνέικο αμυγδαλωτό. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως είναι και η πατρίδα του αρχιμάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ!

Εκτός από την εξαιρετική κουζίνα της, φημίζεται και για τα παραδοσιακά κεραμικά της. Κάποτε λειτουργούσαν στο νησί πάνω από διακόσια εργαστήρια αγγειοπλαστικής!

Τα παιδιά παίζουν ακόμη στα δρομάκια και τις λόντζιες του Κάστρου
Ακολουθώντας κάποιο πεζοπορικό μονοπάτι της, γνωρίζεις αλλιώς τη Σίφνο…
Τα γραφικά δρομάκια της Απολλωνίας με τα μαγαζιά, τα ταβερνάκια και τα μπαράκια μάς προκαλούν να τα περπατήσουμε…
Το εκκλησάκι των «Εφταμαρτύρων» στην εξωτερική πλευρά του Κάστρου

Βόλτα στις ομορφιές της

Γειτονοπούλα με τη Σέριφο, την Κίμωλο και την Αντίπαρο, η Κυκλαδίτισσα Σίφνος ερωτοτροπεί με το Αιγαίο από χρόνια μακρινά… Μελετώντας την ιστορία της και την πορεία της στον χρόνο, έμαθα πολλά γι’ αυτήν. Λέγεται, λοιπόν, πως ο θεός Απόλλωνας την ερωτεύτηκε και της χάρισε απλόχερα τη λάμψη και το φως του. Στο διάβα του χρόνου, πολλοί ήταν και οι επίδοξοι κατακτητές της. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Ανδρέα (τηλ.: 22840-31022) ξεδιπλώνεται η πολυτάραχη διαδρομή της στον χρόνο. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν, άξιοι αρχιτέκτονες και τεχνίτες την στόλισαν με χωριά μοναδικά. Το ανάγλυφο τοπίο της και το υψηλής αισθητικής δομημένο περιβάλλον της πριμοδότησαν τη Σίφνο με ιδιαίτερη γοητεία και την έκαναν να ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά των δυτικών Κυκλάδων. Εκτός από την εξαιρετική κουζίνα της, φημίζεται και για τα παραδοσιακά κεραμικά της. Στο νησί υπάρχουν πολλά εργαστήρια με κεραμικά. Μια επίσκεψη στο Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής του Γιάννη Ναρλή, στο Κάτω Πετάλι (τηλ.: 22840-33909), μου αποκάλυψε τη μαγεία της τέχνης του, καθώς παρακολούθησα από κοντά πώς φτιάχνονται με αγάπη και σεβασμό στη σιφνέικη παράδοση τα περίφημα κιούπια, τα τσικάλια, οι φλάροι, οι στάμνες και τα λαΐνια. Άλλοτε λειτουργούσαν στο νησί πάνω από διακόσια εργαστήρια αγγειοπλαστικής! Σήμερα, η τέχνη αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά…

Από τις Καμάρες… στην Απολλωνία και τον Αρτεμώνα

Το πρώτο μου ραντεβού με τη Σίφνο κλείστηκε στις Καμάρες, στο γραφικό λιμάνι του νησιού. Στην παραλία του οι ψαράδες ετοιμάζουν τα δίχτυα για την επόμενη ψαριά… Στον δρόμο δίπλα στη θάλασσα υπάρχουν πολλά μαγαζάκια με κεραμικά, ταβέρνες και ουζερί. Η ματιά μου περιεργάζεται τους γυμνούς λόφους που ορθώνονται γύρω από το λιμάνι. Στην κορυφή τους δειλά ξεχωρίζει κι από ένα κατάλευκο ξωκλήσι: ο Άγιος Συμεών στον ένα και ο Αϊ-Λιάς στον άλλο. Ακόμη, όμως, δεν έχω δει τίποτα. Το διαφορετικό που αναζητώ βρίσκεται αλλού… στο εσωτερικό του νησιού. Με το αυτοκίνητο, λοιπόν, ανηφορίζω προς την Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ ψηλά αντικρίζεις πράγματι ένα μοναδικό θέαμα: ένα οροπέδιο με ελιές, ανθισμένα θαμνόδεντρα και αγριολούλουδα, κι ανάμεσά τους γραφικά χωριά, πλεγμένα ερωτικά μεταξύ τους. Η Απολλωνία ξεδιπλώνει την κατάλευκη κορμοστασιά της στην καρδιά του νησιού κι εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και τα στενά σοκάκια της. Λέγεται πως πήρε το όνομά της από τον θεό Απόλλωνα, που λατρευόταν εδώ. Γεμάτη μαγαζιά, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία με σιφνέικα αμυγδαλωτά, μέσα στα γραφικά δρομάκια της, σφύζει από ζωντάνια κάθε στιγμή της ημέρας. Στην κεντρική πλατεία της, στην Πλατεία Ηρώων, βρίσκεται και το Μουσείο Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης. Για φαγητό, το βραδάκι, με υπέροχες γεύσεις και ατμόσφαιρα, μια καλή πρόταση είναι το «Ελιά & κάππαρη» και ο «Ραμπαγάς». Στη συνέχεια της Απολλωνίας βρίσκεται ο Αρτεμώνας, ένα χωριό με κατάλευκα σπίτια και καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Μια βόλτα με τα πόδια στις γειτονιές του είναι ό,τι καλύτερο για το απόγευμα… Στην πλατεία του υπάρχουν καλές ταβέρνες με σιφνέικες γεύσεις, όπως το «Λιοτρίβι» και η «Μαργαρίτα». 

Παραδοσιακοί σιφνέικοι φλάροι, φιλοτεχνημένοι με μαστοριά
Μία από τις λόντζιες του Κάστρου, που αποτελούσαν την είσοδο και την έξοδο σε αυτό
Επιβάλλεται να δοκιμάσουμε μια ρεβιθάδα, το παραδοσιακό φαγητό της Σίφνου
Τα Σεράλια, το γραφικό λιμανάκι κάτω από το Κάστρο
Στις Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου, τα δίχτυα ετοιμάζονται για την επόμενη ψαριά…
Η παράδοση του νησιού στην αγγειοπλαστική μεταφέρεται από γενιά σε γενιά

Το Κάστρο μετράει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, μα παραμένει ζωντανό, σε πείσμα των καιρών, χάρη στη θέληση και την αγάπη των ανθρώπων του.

Κουρσεύοντας το Κάστρο

Απ’ όλα τα πανέμορφα χωριά της Σίφνου αγάπησα πιο πολύ το Κάστρο της. Στεφανώνει την κορυφή ενός απόκρημνου λόφου και ακτινοβολεί, ντυμένο στα ολόλευκα, στην αγκαλιά του καταγάλανου Αιγαίου, που αιώνες τώρα καταθέτει τον έρωτά του στα πόδια του... Κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτό το νησί, λαχταράω τη στιγμή που θα περπατήσω στα φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια του με τα σκεπαστά και τις καμάρες... Το Κάστρο μετράει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, μα παραμένει ζωντανό, σε πείσμα των καιρών, χάρη στη θέληση και την αγάπη των ανθρώπων του. Χωριό και κάστρο αντάμα, η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου μού εμπιστεύεται τα βαθιά κρυμμένα μυστικά της. Και η φωνή της γίνεται θαλασσινό αεράκι, που με ταξιδεύει σε χρόνια μακρινά… Περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίμια του Κάστρου, με τα ασβεστωμένα σπίτια και τις μικρές αυλές, στολισμένες με γεράνια και μπουκαμβίλιες, παρατηρώ την τέλεια εκμετάλλευση του χώρου. Τα σπίτια της εξωτερικής πλευράς του σχημάτιζαν ένα τείχος και η είσοδος και η έξοδος γινόταν μόνο από τις πέντε στοές ή λόντζιες. Τα πάντα φαίνονται πεντακάθαρα και τακτοποιημένα. Εντύπωση μου προκαλούν οι συνεχόμενες στοές με τα μεγάλα ξύλινα δοκάρια, τις «φίδες», ένα είδος δέντρου (μεταξύ κέδρου και κυπαρισσιού), το οποίο φύτρωνε άλλοτε στο νησί. Ανάμεσα στις πλακόστρωτες στράτες του βρίσκονται πολλές εκκλησιές και το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο. Καθώς βγαίνω από την πίσω έξοδο, το απέραντο γαλάζιο πλημμυρίζει το βλέμμα μου. Στα πόδια μου, γαντζωμένο σε γυμνό πελαγίσιο βράχο, το γραφικό εκκλησάκι των Εφταμαρτύρων συνομιλεί, λες, με τα κύματα και ταξιδεύει τον νου και την ψυχή στην απεραντοσύνη του Αιγαίου… Εδώ ψηλά, στον δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι, βρίσκεται και το μαγαζάκι του Μάξιμου, που δημιουργεί κοσμήματα από ασήμι. Έξω από το Κάστρο βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και του Αγίου Στεφάνου. Το μικρό λιμανάκι κάτω από το Κάστρο ονομάζεται Σεράλια (που σημαίνει Παλάτια) και την περίοδο της Φραγκοκρατίας παρουσίαζε μεγάλη εμπορική κίνηση. Στα παραλιακά ταβερνάκια του μπορεί κανείς να απολαύσει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και στον οικισμό υπάρχουν καλές ταβέρνες και φροντισμένα café. Αφού χαρώ τις βόλτες μου στο Κάστρο, ακολουθώ το όμορφο πεζοπορικό μονοπάτι που ξεκινά από εδώ και καταλήγει σε είκοσι λεπτά περίπου στην πανέμορφη εκκλησία της Παναγιάς της Πουλάτης, με τον καταγάλανο τρούλο της, περιτριγυρισμένη από λιόδεντρα. Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ιδρύθηκε το 1871, αλλά εγκαινιάστηκε το 1875. Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται ένα λιμανάκι με βαθυγάλαζα νερά, το Διαλισκάρι. Ωστόσο, για τους λιγότερο αθλητικούς, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην εκκλησία με το αυτοκίνητο (ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο από Αρτεμώνα προς Χερρόνησο, στρίβεις δεξιά για την Παναγιά την Πουλάτη).

Εξορμήσεις στο νησί

Κάθε φορά που ταξιδεύω στη Σίφνο, επισκέπτομαι οπωσδήποτε και τη Μονή της Παναγίας της Χρυσοπηγής με τη θαυματουργή εικόνα της, για να ανάψω ένα κερί. Ύστερα, αν ο καιρός το επιτρέπει, καλή ιδέα είναι και μια βουτιά στα καταγάλανα νερά της όμορφης παραλίας που σχηματίζεται στον κόλπο του Αποκοφτού. Ώρα, όμως, και για πεντανόστιμο φαγητό στην ταβέρνα «Χρυσοπηγή», δίπλα στο κύμα. Εξαιρετική για μπάνιο είναι επίσης η παραλία του Πλατύ Γιαλού με την απέραντη αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά, ιδανική για παιδιά… κάθε ηλικίας. Επόμενοι προορισμοί για εξορμήσεις, το γραφικό λιμανάκι του Φάρου με τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, και το Βαθύ με τη μεγάλη πεταλόσχημη παραλία του. Στο δεξιό άκρο της είναι χτισμένη η δισυπόστατη Εκκλησία των Ταξιαρχών και της Ευαγγελίστριας, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Για παραδοσιακές γεύσεις, η πιο γνωστή ταβέρνα εδώ είναι το «Τσικάλι», με τα τραπέζια του πάνω στην άμμο… Σαν πέσει η νύχτα, το ραντεβού για ποτάκι και ψαγμένη μουσική κλείνεται στα μπαράκια της Απολλωνίας, που βρίσκονται χωμένα στα γραφικά σοκάκια της… Η Σίφνος είναι ένα νησί με ανεξάντλητες ομορφιές, που έχει το χάρισμα να σε ξανανιώνει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Τι λέτε; Μήπως ήρθε η στιγμή να την ανακαλύψετε κι εσείς;

Τα πεντανόστιμα τυράκια της Σίφνου, που σίγουρα θα τα δοκιμάσουμε
Η μαγευτική παραλία στον κόλπο του Αποκοφτού
Η Μονή της Παναγίας της Χρυσοπηγής αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο του νησιού

Προτάσεις

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares