Ιστιοπλοΐα στο Ναύπλιο

Κουβέντες της πλώρης

Μήπως ήρθε η ώρα για μια εναλλακτική εμπειρία στο Ναύπλιο; Η πόλη αποτελεί σταθερή αξία για τους ταξιδιώτες. Και δίκαια, αφού είναι στενά δεμένη με τη νεότερη ιστορία του τόπου μας, τόσο υπέροχη και τόσο γραφική που χωρίς προσπάθεια μαγεύει τους επισκέπτες. Αν έχεις περπατήσει στα σοκάκια με τις μπουκαμβίλιες, έχεις ανηφορίσει προς το Παλαμήδι και έχεις θαυμάσει το Μπούρτζι, ίσως νιώθεις ότι δεν έχεις τίποτα άλλο να εξερευνήσεις. Και δεν σε κατηγορώ, το ίδιο ένιωθα κι εγώ μέχρι που μου πρότειναν να κάνω μια βόλτα με ιστιοπλοϊκό, να δω την πόλη από μακριά και να ανακαλύψω τους υπέροχους μικρούς κολπίσκους και τις παραλίες του Αργολικού. Και εκεί κάπου ο χρόνος σταμάτησε...

Είναι νωρίς το απόγευμα. Στo λιμάνι του Ναυπλίου βρίσκονται αραγμένα δύο ιστιοπλοϊκά. Μέχρι να σιγουρευτώ σε ποιο από τα δύο είναι ο Κωνσταντίνος από τη Naflpio4sail με τον οποίο είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο, τον βλέπω να μας χαιρετάει εγκάρδια από την πρύμνη του σκάφους. Ευχάριστος και φιλικός, γεμάτος ενθουσιασμό για τη βόλτα μας, ρωτάει αμέσως αν έχουμε προηγούμενη εμπειρία σε ιστιοπλοϊκό και μας ξεναγεί στο σκάφος. Εντυπωσιασμένη από την κουζίνα του, μαθαίνω από τον Κωνσταντίνο πως ο Μανώλης, ο καπετάνιος, είναι και σεφ, καθώς διατηρεί χώρο εστίασης στην Αθήνα. Και είναι αυτός που μαγειρεύει το εκλεκτό φαγητό επί τόπου στο σκάφος, σε όσους επιλέγουν την ολοήμερη εκδρομή. Δεν ήξερα ότι μπορείς να έχεις τέτοιες υπηρεσίες και ανέσεις εν πλω και αμέσως το κάνω εικόνα. Να βρίσκεσαι μεσοπέλαγα, με την παρέα που θες, μακριά από τη φασαρία και τη βουή του πλήθους και να απολαμβάνεις φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, θαλασσινά μεζεδάκια και ούζο, έχοντας προηγουμένως κάνει τις βουτιές σου σε καταγάλανα νερά. Ήδη οι προσδοκίες μου ανέβηκαν κατακόρυφα!

Η Nafplio4Sail που προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών, ημερήσιες κρουαζιέρες στον Αργολικό κόλπο και εμπειρίες ιστιοπλοΐας, βρίσκεται στον δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της. Ο Μανώλης και ο Κωνσταντίνος που θα συναντήσεις στο σκάφος τρέχουν αποκλειστικά οι δυο τους το όλο εγχείρημα. Απλά πράγματα και μετρημένα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μια μεγάλη τουριστική επιχείρηση που οργανώνει μαζικά κρουαζιέρες και βόλτες αναψυχής. Η γνώση της θάλασσας, η αγάπη για τον τόπο και τον Αργολικό κόλπο, μαζί και η επιθυμία να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες της πόλης, δημιούργησαν αυτή την πρωτοβουλία. Ο Μανώλης, μας συστήνεται με μια θερμή χειραψία, πηγαίνοντάς μας αυτόματα, πίσω στην εποχή προ πανδημίας. Μερικές σύντομες και απαραίτητες ετοιμασίες και λύνουμε κάβους. Βλέπουμε το Παλαμήδι να δεσπόζει μπροστά μας καθώς ξεμακραίνουμε από το λιμάνι. Η βόλτα μας σήμερα θα είναι σύντομη, μόλις λίγων ωρών. Μέσα στο πέλαγος η «μπουκαδούρα» (φαινόμενος άνεμος) καλά κρατεί και δεν μας επιτρέπει να περάσουμε στην απέναντι πλευρά του Αργολικού κόλπου, όπου όπως μαθαίνω διαθέτει εκπληκτικούς κολπίσκους και σπηλιές με κρυστάλλινα νερά, ιδανικές για μπάνιο ή ψάρεμα. Ο Κωνσταντίνος μας λέει πως κάποια σημεία είναι προσβάσιμα μόνο με πλωτό μέσο, άρα όσο και να θες να τα προσεγγίσεις από τη στεριά, είναι μάταιο. Η θάλασσα φυλάει καλά κάποια μυστικά της για λίγους!

Ο Μανώλης μας εξηγεί ότι η ιστιοπλοΐα αποτελεί έναν οικολογικό τρόπο μετακίνησης καθώς κινείσαι μόνο με τη δύναμη του αέρα στο πανί σου. Επιπλέον, το σκάφος, πέρα από μέσο μεταφοράς, είναι και το κατάλυμά σου, αφού εδώ μαγειρεύεις, κοιμάσαι και ζεις. «Είναι μια ενασχόληση που χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία και προγραμματισμό,αλλά αν σεβαστείς κάποιες αρχές, είσαι απόλυτα ασφαλής», θα μας πει. Ξεκαθαρίζει όμως: «δεν είναι για όλους. Θέλει ανθρώπους που αγαπούν το ταξίδι και δεν αγχώνονται για τον προορισμό. Θέλει σεβασμό και γνώση. Ανθρώπους ανοιχτούς στην περιπέτεια που αγαπούν τη θάλασσα και τη φύση!» Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη θάλασσα και περισσότερα από 200 νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο στις... αποσκευές του, τον κοιτάζω με δέος, εντάξει και λίγο... ζήλια, ομολογώ! Ποιος δεν θα ήθελε να έχει επισκεφθεί τόσα νησιά; Το σκάφος του, καλοσυντηρημένο και προσεγμένο, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 12 άτομα. Ιδανική επιλογή και για μεγάλη παρέα. Ενώ μπορείς, αν έχεις το κέφι και τη διάθεση, στη βόλτα σου να διδαχθείς και κάποια βασικά πράγματα για την ιστιοπλοΐα εκτός του να κολυμπήσεις, να ψαρέψεις, ή απλά να ρεμβάσεις τη γραμμη του ορίζοντα και να αφεθείς στον παφλασμό των κυμάτων... Εμείς απόψε, αφήσαμε πίσω μας τον φάρο του Ναυπλίου και πλεύσαμε προς Τολό. Είδαμε από κοντά την Αρβανιτιά, μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της πόλης, μεταξύ του βράχου του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας που είναι προσβάσιμη και με τα πόδια. Περάσαμε τον όρμο, πίσω από τον βράχο του Παλαμηδίου και συνεχίσαμε για Καραθώνα, τη μεγάλη αμμουδερή παραλία του Ναυπλίου, με τα δέντρα και τα πεντακάθαρα νερά. Στον μυχό του κόλπου, ανάμεσα στα βράχια είδαμε τον Άγιο Νικόλα, τον Κρασόκτιστο, όπως μας επισήμανε ο Μανώλης. Την εκκλησιά, σύμφωνα με την παράδοση, την έχτισε ένας καπετάνιος με κρασί, αντί για νερό, ώστε να εκπληρώσει το τάμα που είχε κάνει στον άγιο που τον έσωσε. Μια νύχτα, βλέπεις, με σφοδρή κακοκαιρία και θαλασσοταραχή, προσπαθούσε να προσεγγίσει το λιμάνι του Ναυπλίου και σ' αυτά εδώ τα βράχια, λίγο έλειψε να χάσει το καράβι του μαζί με το πλήρωμα και το εμπόρευμα...

Αφήσαμε πίσω μας τις εντυπωσιακές θαλασσινές ιστορίες και βάλαμε πλώρη για τη Ρόμβη και το Δασκαλειό, τα δύο νησάκια απέναντι από τον κόλπο του Τολού.

Καστράκι.
Η μαγευτική παραλία της Καραθώνας.
Ο Κωνσταντίνος και ο Μανώλης της Nafplio4Sail.
Ο Κωνσταντίνος και ο Μανώλης της Nafplio4Sail.

Μα γιατί τόσο καιρό δεν έχω συνδέσει το Ναύπλιο με τη θάλασσά του; Ευτυχώς ποτέ δεν είναι αργά!

Αφήνοντας πίσω μας τις εντυπωσιακές θαλασσινές ιστορίες, βάλαμε πλώρη για τη Ρόμβη και το Δασκαλειό ή Κορωνίδα. Τα δύο νησάκια απέναντι από τον κόλπο του Τολού. Το Δασκαλειό κρύβεται καλά στην αγκαλιά της Ρόμβης και από την στεριά δεν είναι ορατό. Πάνω στο μικρό νησάκι υπάρχει το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής που είναι αφιερωμένο στην Παναγιά. Στο νησάκι είναι εμφανή οχυρωματικά τείχη που χρονολογούνται στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν η ευρύτερη περιοχή του Τολού χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο από τους Βενετούς. Για να προσεγγίσει κανείς τα δυο νησάκια χρειάζεται, φυσικά, μέσο πλωτό. Μα σίγουρα αξίζει τον κόπο! Τα νερά γαλάζια και κρυστάλλινα σε προσκαλούν να βουτήξεις. Εγώ με δυσκολία αντιστάθηκα, ο καιρός κρατάει ακόμα λίγη ψύχρα και κάπως δίστασα. Ίσως θα έπρεπε να το είχα τολμήσει...

Αντί για βουτιές, προτιμήσαμε να μείνουμε αρόδο, χαλαρώνοντας μεσοπέλαγα, χαζεύοντας τα νησάκια και παρατηρώντας το στραφτάλισμα του ήλιου στο νερό. Με το που δέσαμε, ο Μανώλης... εξαφανίστηκε στην κουζίνα για να έρθει σε λίγο με ένα μπουκάλι λευκό κρασί και διάφορα μεζεδάκια, ποικιλία ντόπιων προϊόντων. Η βόλτα μας δε θα μπορούσε να εξελιχθεί καλύτερα, αφού, ως γνωστόν, η θάλασσα ανοίγει την όρεξη! Κουβεντιάσαμε για την ομορφιά του να μπορείς να βρεθείς σε μέρη μακριά από την πολυκοσμία, στη μαγεία της φύσης, παρέα με τους ανθρώπους που επιλέγεις. Μάθαμε ιστορίες του τόπου, συζητήσαμε για την καθημερινότητα της ζωής σε αυτή την πανέμορφη πόλη και ανάμεσα στο γλυκόπιοτο κρασί και τα γευστικά μεζεδάκια, ο ήλιος άρχισε να δύει. Ξαπλώσαμε κάτω από τη «μαΐστρα», το βασικό πανί του ιστιοφόρου, και αφήσαμε τη σκέψη μας ελεύθερη, παρατηρώντας μόνο τα γλαροπούλια στις τελευταίες τους πτήσεις πριν φωλιάσουν στις σχισμές των βράχων.

Απόλυτα παραδομένοι, σχεδόν μαγεμένοι από την πρωτόγνωρη για μας θαλασσινή εμπειρία, πλεύσαμε πίσω, προς το λιμάνι του Ναυπλίου. Η μπουκαδούρα έπεσε πια, δίνοντας τη θέση της στη «γρεγάτσα», ένας μικρός κυματισμός χωρίς αφρό, που μας ανεβοκατεβάζει μαλακά καθώς κινούμαστε προς το λιμάνι. Ο ουρανός φωτίστηκε με απαλούς, θαμπούς χρωματισμούς πριν παραδοθεί στο έρεβος της νύχτας. Η πόλη άναψε τα φώτα της για να μας υποδεχτεί και ο κόσμος ξεχύθηκε για τη νυχτερινή του βόλτα. Βγήκαμε στην προκυμαία. Κοίταξα το φωτισμένο κάστρο, γύρισα κατά τη θάλασσα. Μα γιατί τόσο καιρό δεν έχω συνδέσει το Ναύπλιο με τις θάλασσές του; Ευτυχώς ποτέ δεν είναι αργά!

Το γραφικό Ναύπλιο.
Η νυχτερινή παλέτα χρωμάτων της προκυμαίας του Ναυπλίου.
Η Nafplio4Sail προσφέρει πολλές δραστηριότητες μέσα στο σκάφος, εμπλουτίζοντας και ομορφαίνοντας ακόμη περισσότερο την εμπειρία σας.

info's

Για μια θαλασσινή εμπειρία λίγων ωρών, μονοήμερη θαλασσινή εκδρομή, ή απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, επισκεφθείτε τη Nafplio4Sail και γνωρίστε τη ζεστή φιλοξενία του Μανώλη και του Κωνσταντίνου. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ.: 6940 208491 και στο www.nafplio4sail.com.

To πλήρως ανακαινισμένο, Boutique ξενοδοχείο Μessini Pension Nafplio, στην καρδιά της παλιάς πόλης, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μια άνετη και υψηλής αισθητικής διαμονή, με υπέροχη θέα στην πόλη. Εμ. Σοφρώνη 7, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 22102, 6945 577624, www.messinipension.gr.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 129

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares