
Λίμνη Στεφανιάδα
Το γαλαζοπράσινο σμαράγδι των Αγράφων
Μόλις το 1963 δημιουργήθηκε η φυσική λίμνη Στεφανιάδα, που πήρε το όνομά της από το κοντινό ομώνυμο χωριό αλλά και από τον Στεφανιώτη ποταμό που την τροφοδοτεί. Παρότι σου δίνει την αίσθηση του εντελώς απόμακρου προορισμού, έχοντας στο νου σου ότι θα πρέπει να διασχίσεις πολύ δύσκολους χωματόδρομους για να την προσεγγίσεις, αυτό δεν είναι πια αλήθεια. Έως το τέλος της διαδρομής ο δρόμος είναι πλέον καλός και ασφαλτοστρωμένος και ενώ σίγουρα είναι μια διαδρομή κουραστική στην οδήγηση, με πολλές στροφές και ανηφοροκατηφορικά κομμάτια, τελικά σε αποζημιώνει προσφέροντάς σου πλούσια φυσική ομορφιά. Άγραφα είναι αυτά και δεν έχεις πάρα να υποκλιθείς στο μεγαλείο τους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η λίμνη απέχει περίπου 370 χλμ. από την Αθήνα, 70 από την Καρδίτσα και 45 από το Μουζάκι. Εμείς ξεκινήσαμε από την Πύλη Τρικάλων που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μουζάκι. Η διαδρομή ήταν περίπου μιάμιση ώρα, ιδανική για μονοήμερη εξόρμηση. Περνώντας από το χωριό Πευκόφυτο και στη συνέχεια από το Βλάσι ή από τα Λιβάδια, δεν συναντάς άλλους οικισμούς στην πορεία σου παρά μόνο ατέλειωτο δάσος και απόκρημνες κορφές να εναλλάσσονται, ποταμούς με τα γεφύρια τους και πρωτόγνωρους γεωλογικούς σχηματισμούς.
Βρισκόμαστε στην περιοχή της Ανατολικής Αργιθέας. Ο Δήμος Αργιθέας καταλαμβάνει μεγάλη έκταση αλλά απαριθμεί μόλις 3500 κατοίκους, με βάση την τελευταία απογραφή, και περιλαμβάνει 20 χωριά. Εκτός από το κουκλίστικο Βλάσι, κοντά στον κύριο δρόμο βρίσκονται το Λεοντίτο, το Πετρίλο, το Φουντωτό, το Δροσάτο, το Πετροχώρι, τα Κουμπουριανά, η Στεφανιάδα, όλα γύρω στα 1000 μ. υψόμετρο. Σημεία ενδιαφέροντος είναι οι καταρράκτες στο Δροσάτο και στα Λιβάδια. Στην πέτρινη πλατεία στο Λεοντίτο βρίσκεται ο γεροπλάτανος που στα ριζά του συνήθιζε να ξεκουράζεται ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, όταν ήταν παιδί. Αργότερα, ως οπλαρχηγός, εγκατέστησε στο πανέμορφο ορεινό χωριό το αρχηγείο του. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον μοναδικής ομορφιάς πέτρινο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον οικισμό Κρανιά του Πετρίλου, με την πλίθινη σκεπή, αλλά και όλο το χωριό με τις πολλαπλές γειτονιές στα 1200 μ., που αποτέλεσε και έδρα της Ελεύθερης Ελλάδας, το καλοκαίρι του 1944, υπό την Κυβέρνηση του Βουνού του ΕΑΜ. Τέλος, ενδιαφέρον για τον περιηγητή έχουν τα λαογραφικά μουσεία στο Βλάσι και στα Κουμπούριανα.
Έντονη ιστορία και αέρας λευτεριάς σε τούτα τα αγέρωχα βουνά, τα απάτητα από τον κατακτητή, με δεσπόζουσα προσωπικότητα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Το μνημείο με την προτομή του συναντάμε στη διαδρομή προς τη λίμνη με τη χαρακτηριστική επιγραφή: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μη σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω». Αυτά απάντησε ο αθυρόστομος στρατηγός στον Μαχμούτ πασά το 1823, δηλώνοντας, με περισσό θράσος, το ανυπότακτο πνεύμα του Έλληνα.
Η Μονή Σπηλιάς διαθέτει και ξενώνα φιλοξενίας, ενώ η θέα προς το ρέμα της Πλατανιάς, βαθιά μέσα στη χαράδρα, σου κόβει την ανάσα!



Λένε ότι αν κάνεις βόλτα στη λίμνη με καγιάκ, μπορείς σε κάποια σημεία να δεις τα βυθισμένα δέντρα που προϋπήρχαν της δημιουργίας της.
Από το Βλάσι, ήδη, η διαδρομή κινείται παράλληλα με το ρέμα του Πλατανιά και συναντάμε το φαράγγι Τυρολόγου με το ομώνυμο γεφύρι του, τα πετρογέφυρα Ραγάζια και Κοπλεσίου. Τα απέραντα βοσκοτόπια υπόσχονται γαλακτοκομικά προϊόντα πρώτης ποιότητας. Το Πετροχώρι ειδικά, φημίζεται για τα τυριά του. Εδώ υπήρχε και το τυροκομείο των αδελφών Κίσσα, που έχει μεταφέρει πια τις εγκαταστάσεις του στο Μουζάκι, και παράγει φέτα, κασέρι, το βραβευμένο τυρί τρουφέττα, τσαλαφούτι, γιαούρτια κ.ά.
Στο διάβα μας θα συναντήσουμε τον νερόμυλο του Παλιαντώνη με τη δριστέλα του, αλλά και το «Πουρνάρι πάνω στον Βράχο», ένα ιδιαίτερο φυσικό δημιούργημα που δεν γίνεται να μη σταματήσεις για να το θαυμάσεις και να το φωτογραφίσεις! Σε ένα κωνικό βράχινο σχηματισμό καταμεσής του ποταμού, έχει φυτρώσει, πάνω στην κορφή, το μοναχικό δεντράκι!
Κάποια στιγμή η δαιδαλώδης διαδρομή φτάνει προς το τέλος της και αντικρύζεις από ψηλά τη μαγευτική λίμνη. Σαν μια χούφτα γεμάτη ζωογόνο νερό, ανάμεσα από τις πανύψηλες βουνοκορφές με τις απότομες πλαγιές, δεσπόζει η γαλάζια λίμνη, περιστοιχισμένη από το πράσινο δασικό πέπλο και το κόκκινο χωμάτινο έδαφος της ελληνικής γης. Αφήνουμε επιφωνήματα ενθουσιασμού στο πρώτο αντάμωμα και μας μαγνητίζει, ώστε να βρεθούμε γρήγορα στις όχθες τις.



Έντονη ιστορία και αέρας λευτεριάς σε τούτα τα αγέρωχα βουνά, τα απάτητα από τον κατακτητή, με δεσπόζουσα προσωπικότητα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Αφήνουμε την άσφαλτο, μπαίνουμε σε χωματόδρομο και πολύ σύντομα φτάνουμε και θαυμάζουμε τη λίμνη από κοντά. Λένε ότι αν κάνεις βόλτα εδώ με καγιάκ, μπορείς σε κάποια σημεία να δεις τα βυθισμένα δέντρα που προϋπήρχαν της δημιουργίας της. Απολαμβάνουμε το μοναδικό φυσικό τοπίο, την ηρεμία του και κάποια στιγμή αποφασίζουμε να δροσιστούμε στα νερά της! Η θερμοκρασία τους είναι ιδανική, αν και ο βυθός είναι ελαφρώς λασπώδης. Το μπάνιο στα νερά της, πάντως, είναι πολύ ευχάριστο! Νιώθω ότι αυτό είναι το παράδοξο των Αγράφων: παρά την άγρια ομορφιά τους, αποδίδουν μια ασύγκριτη γαλήνη, ένα συναίσθημα ότι ανήκεις εδώ.
Φέτος διοργανώθηκε το 1ο Οικοτουριστικό Φεστιβάλ στη λίμνη, με πληθώρα δραστηριοτήτων στις αρχές του Αύγουστου και διάρκειας οχτώ ημερών! Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να το παρακολουθήσουμε, σίγουρα όμως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμμετοχή όταν ξαναγίνει. Το πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμά του περιλάμβανε πεζοπορίες, καγιάκ, τοξοβολία, ιππασία, εργαστήρια γιόγκα, ηχοθεραπείας και άλλων εναλλακτικών θεραπειών, αλλά και εικαστικά εργαστήρια, συναυλίες, μαγειρικές, σινεμά, ομιλίες σχετικά με την περμοκουλτούρα κ.ά. πολλά.
Φεύγοντας, συναντήσαμε τους μοναδικούς επισκέπτες της λίμνης (εκτός από εμάς), που μας προέτρεψαν να επισκεφτούμε απαραίτητα την περίφημη Μονή Σπηλιάς. Ήταν έτσι κι αλλιώς στις προθέσεις μας και στην επιστροφή πήραμε τον ανηφορικό δρόμο που καταλήγει στο μοναστήρι. Χτισμένο σε μια πραγματική αετοφωλιά, είναι πανέμορφο! Αποτελείται από δυο πετρόκτιστες εκκλησίες, τη νεότερη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την παλιότερη της Ζωοδόχου Πηγής. Ο κήπος του είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα και η αίσθηση της επίσκεψης υπέροχη. Η δε θέα προς το ρέμα της Πλατανιάς, βαθιά μέσα στη χαράδρα, σου κόβει την ανάσα! Η Μονή διαθέτει και ξενώνα φιλοξενίας.
Σκέφτομαι ότι έρχεσαι στη φύση για να βρεις τον Θεό. Γιατί ίσως η φύση είναι ο Θεός. Τι είναι ο Θεός εάν δεν είναι το δημιούργημά Του; Τι είναι ο καλλιτέχνης αν όχι τα έργα του; Μέσα στα έργα υπάρχει όλο του το είναι. Αλλά τα έργα Του είναι κάποιες φορές και καταστροφικά κι όταν διαλύουν τα δικά μας δεν μας αρέσει. Όπως οι θεσσαλικές πλημμύρες που τόσο επηρέασαν τις ζωές των ντόπιων. Κι εμείς σαν άνθρωποι πρέπει να κατανοούμε, να έχουμε δέος, σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στις δυνάμεις της φύσης γιατί ανήκουμε σε αυτήν, δεν είμαστε υπεράνω της. Και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στις δυσκολίες, να δείχνουμε αλληλεγγύη και να στηρίζουμε τον πληγέντα λαό της Θεσσαλίας, με την παρουσία μας στους μυστικούς παραδείσους της.




Προτάσεις
info's
· Σε πολλά από τα χωριά μπορεί να συναντήσεις παραδοσιακά καφενεία ή ταβερνάκια για φαγητό, αλλά και ξενώνες για τη διαμονή σου. Πάνω στη διαδρομή κατά την επιστροφή, όμως, συναντάς μόνο δύο εστιατόρια τα «Ραζάνια» και αργότερα το πέτρινο «Διάσελο» με θέα στο Δροσάτο και τον καταρράκτη του. Στο τελευταίο κάτσαμε κι εμείς για φαγητό και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα τόσο για την ποιότητα της κουζίνας του, όσο και για το σέρβις του. Επίσης, αν θες να απολαύσεις καφέ ή απλό φαγητό με θέα στη λίμνη, υπάρχει, πολύ κοντά σε αυτή, το καφέ «Η Λίμνη».
· Περισσότερα για το Οικοτουριστικό Φεστιβάλ στη λίμνη Στεφανιάδα.: https://finixadventures.com/stefaniada-lake-festival/.