
Έβρος
Συνάντηση Δύσης και Ανατολής
Ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη, σκοπεύουμε να φτάσουμε μέχρι την Αδριανούπολη στην άλλη πλευρά των συνόρων! Στην περίπτωση όμως του Έβρου, το ταξίδι μετράει περισσότερο από τον προορισμό! Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που συνδυάζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με την παράδοση. Η παραλιακή ζώνη προσφέρεται για βόλτα με την απέραντη θέα του Αιγαίου, ενώ εδώ συναντάς και τον επιβλητικό φάρο που στέκεται αγέρωχος για περισσότερα από 140 χρόνια. Κάθε πέτρα του κουβαλά μνήμες θαλασσοπόρων και τα βράδια, όταν ανάβει, το φως του μοιάζει με αμετακίνητο φρουρό.
Δέλτα
Κύριος προορισμός μας εδώ, δεν μπορεί να είναι άλλος από το Δέλτα του Έβρου, μια από τις πιο όμορφες και άγριες περιοχές της χώρας, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Απευθυνθήκαμε στην ομάδα του Delta Evros Explorer, που διοργανώνει θαλάσσιες εκδρομές στον υγροβιότοπο του Δέλτα. Ο Χρήστος Πασχαλάκης, εμπνευστής και δημιουργός της, μας έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για το σημείο συνάντησης ώστε να περιηγηθούμε με το σκάφος του στην περιοχή.
Περνάμε τις γραμμές του τρένου και μπαίνουμε σε βατό χωματόδρομο, διπλά στο ποτάμι με την πυκνή βλάστηση και τα πανύψηλα δέντρα. Παρέα μας η μυρωδιά από την υγρασία του αέρα, οι ήχοι διαφορετικοί απ’ αυτούς που έχουμε συνηθίσει… Τόσο έντονο το κελάϊδισμα των αμέτρητων πουλιών, σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ένα εξωπραγματικό μέρος που σκορπάει μυστήριο. Καθώς προχωράμε το τοπίο αλλάζει διαδοχικά, τα δέντρα δίνουν τη θέση τους στους καλαμιώνες, μικρές νησίδες διάσπαρτες, λιβάδια που απλώνονται τριγύρω, μια μεγάλη λιμνοθάλασσα προβάλλει μπροστά μας σαν ένας ζωντανός καμβάς. Εδώ είναι και το σημείο συνάντησης με τον Χρήστο που σε δυσχερείς εποχές, επένδυσε στον τόπο του και το όνειρο του, να δημιουργήσει μία υποδομή σκαφών και εξοπλισμού για ασφαλείς εκδρομές στο Δέλτα. Γνωρίζει το Δέλτα σπιθαμή προς σπιθαμή και θα είναι, βέβαια, ο οδηγός μας. Μπαίνουμε στο βανάκι και διασχίζουμε μια πελώρια ευθεία, οδόστρωμα για αρκετά χιλιόμετρα, σε πολλά σημεία ωστόσο ήταν σε άσχημη κατάσταση: «αυτό είναι μεγάλο μας πρόβλημα», θα μας πει ο Χρήστος, «η πρόσβαση είναι δύσκολη, δεν μας βοηθάει να φέρνουμε περισσότερο κόσμο και να αναβαθμιστεί η περιοχή που είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι..» Ο ποταμός Έβρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους τις βαλκανικής χερσονήσου, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον Δούναβη, για την ακρίβεια και φιλοξένει 304 είδη πουλιών και ζώων. «Ένα ύψιστης σημασίας οικοσύστημα το οποίο έχει ανακηρυχτεί προστατευόμενη περιοχή NATURA», μας ενημερώνει ο Χρήστος, δίνοντάς μας πολλές πληροφορίες για τα ειδή των πουλιών που συναντάμε στη διαδρομή. Μέχρι να φτάσουμε στη βάρκα, οι φωτογραφικές μηχανές είχαν ήδη πάρει φωτιά… Ντυνόμαστε ζεστά και με ένα απαλό αεράκι για συντρόφια ξεκινάμε την εξερεύνηση. Προχωράμε αργά, νωχελικά, όπως ταιριάζει στην ηρεμία του τοπίου, η βάρκα γλιστρά μέσα σε στενά κανάλια – άπλωνες το χέρι σου και άγγιζες τις καλαμιές. Εδώ, έχουν τις φωλιές τους πολλά ειδή πουλιών που ξεπετάγονταν μπροστά μας: πάπιες, ερωδιοί, κορμοράνοι που στεγνώνουν τα φτερά τους επάνω στους λευκούς κορμούς των δέντρων… Ο Χρήστος θα μας οδηγήσει ως τις καλύβες του Έβρου που τόσο ήθελα να δω από κοντά. Κατασκευασμένες από ξύλο, τσίγκους και καλάμια είναι τα καταφύγια των κυνηγών και των ντόπιων ψαράδων. Η ελληνική σημαία κυματίζει ψηλά, πάνω σε κάθε καλυβάκι, εδώ στην άκρη της Ελλάδας, μια εικόνα απόκοσμη, άγνωστη και συνάμα εντυπωσιακή που με έκανε να νιώσω περήφανη.
Φτάνουμε στην καλύβα του κυρ’ Νικόλα και της Άρτεμις, της ξακουστής «κυράς του Δέλτα», αφού είναι και η μοναδική γυναίκα αλιέας σε όλη την περιοχή. Τη βλέπουμε από μακριά να μας γνέφει με το χέρι της χαμογελαστή: «καλώς ορίσατε στον τόπο μας!» Οι «πλάβες» δεμένες μπροστά από την καλύβα τους, πάνω τα δίχτυα καθαρισμένα και έτοιμα για την επομένη ψαριά. Μια καμαρούλα που δεν ξεπερνά τα 30 τετραγωνικά, θέρμανση με σόμπα πετρελαίου, ένα ψυγείο, τα απαραίτητα για το μαγείρεμα και μια τηλεόραση που πολλές φορές το σήμα της χάνεται. Κάποια στιγμή είχαν κριθεί παράνομες αυτές οι καλύβες και είχε προταθεί η απομάκρυνσή τους, διατηρούνται όμως ως σήμερα σε ένα καθεστώς «διαρκούς προσωρινότητας», περιμένοντας κάποια στιγμή τη νομιμοποίηση. Σχεδόν σαράντα χρόνια δίνουν μάχη για το μεροκάματο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αυτοί εδώ οι άνθρωποι, δεν σκεφτήκαν όμως ποτέ να αφήσουν τον τόπο και την ψαροκαλύβα τους. Μένουν εδώ, κανονικοί συνοριοφύλακες, συνεχίζοντας την παράδοση και τη σύνδεση με την Ιστορία του τόπου.
Στο φως του δειλινού οι καλύβες έμοιαζαν με ζωγραφιά, ο ουρανός είχε πάρει εκείνο το χρυσοκόκκινο χρώμα, βάφοντας κόκκινο και το ποτάμι. Ένα κοπάδι φλαμίνγκο μπροστά μας τρώει ανενόχλητο, τα νερά εδώ είναι αρκετά ρηχά, τα πλησιάζουμε όσο πιο κοντά μπορούμε με τη βάρκα μας και αυτά μας κάνουν τη χάρη να τα αποθανατίσουμε, προσφέροντάς μας αμέτρητες φιγούρες και πετάγματα.
Ο ποταμός Έβρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους τις βαλκανικής χερσονήσου, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον Δούναβη, και φιλοξένει 304 είδη πουλιών και ζώων.




Διασχίζουμε απέραντες εκτάσεις με καλλιέργειες από βαμβάκι και σιτηρά, παράλληλα με τον ποταμό Έβρο που διασχίζει από Δύση προς Ανατολή την περιοχή με τις αχανείς πεδιάδες και τους ανοιχτούς ορίζοντες να ξεκουράζουν το βλέμμα σου...
Δαδιά
Για την επόμενη μέρα έχουμε σχεδιάσει μια περιοδεία στο δάσος της Δαδιάς (ή ό,τι απέμεινε απ’ αυτό) αλλά και τα ακριτικά χωριά του Έβρου. Η βόλτα μες το δάσος – μια πληγή μες στην ψυχή, απέραντες εκτάσεις καμένης γης, μαύροι κορμοί δέντρων – η ζωή έχει άραγε εδώ σταματήσει; Μια κάποια ελπίδα τα σημάδια αναγέννησης που υπάρχουν έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τα πρώτα δενδρύλλια που προσπαθούν να επιβιώσουν στο αφιλόξενο αυτό περιβάλλον… Αισιόδοξο μήνυμα και τα αποδημητικά πτηνά που εμφανίστηκαν και φέτος, αλλά και το γεγονός ότι οι μαυρόγυπες δεν εγκατέλειψαν ποτέ το σπίτι τους, όπως μας πληροφορούν στο κέντρο ενημέρωσης της Δαδιάς. Δυστυχώς τα παρατηρητήρια των πουλιών είναι ακόμη υπό κατασκευή και δεν μπορέσαμε να τα επισκεφθούμε.
Στα χωριά των συνόρων
Τα χωριά του Έβρου είναι φωλιασμένα ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες με εύφορα χωράφια που είναι σπαρμένα με καπνά και βαμβάκι. Μόλις 12 χλμ. από τη Δαδιά, βρισκόμαστε στην «πόλη του μεταξιού», το ένδοξο Σουφλί που είναι συνδεμένο με την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα, το κύριο επάγγελμα των Σουφλιωτών.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα οδική διαδρομή διπλά στο ποτάμι, μας φυλά το ταξίδι μας στον ακριτικό Έβρο και, βέβαια, τον «φράχτη» των 140 χιλιομέτρων… Μαράσια, Κοβύλη, Θούριο, Μεγάλη Δοξιπάρα, Νέο Χειμώνιο, λίγα από τα χωριά που συναντήσαμε στη διαδρομή μας. Παντζούρια κλεισμένα, άδειες αυλές, σπίτια που οι οικοδεσπότες τους τα εγκατάλειψαν για μια καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στρατόπεδα και φυλάκια εμφανίζονταν συχνά-πυκνά μπροστά μας καθ’ όλη τη διαδρομή μέχρι το Διδυμότειχο. Μια πόλη χτισμένη ανάμεσα από δυο ποτάμια, τον Έβρο και τον Ερυθροπόταμο, αποτελεί σημείο συνάντησης πολιτισμών. Τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου που δεσπόζουν στον λόφο της πόλης, στέκουν αγέρωχα θυμίζοντας τις πολλαπλές πολιορκίες που η πόλη υπέστη μες στους αιώνες. Ανάμεσα στα αξιοθέατα οι εκκλησίες και τα τζαμιά της, όπως το Τέμενος του Βογιαζήτ που χτίστηκε τον 14ο αιώνα κι αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η φωνή του Ιμάμη καλεί τους μουσουλμάνους για προσευχή, αλλού οι καμπάνες ηχούν – ζωντανό παράδειγμα της συνύπαρξης δυο πνευματικών κόσμων… Κάτι παρόμοιο παρατηρεί κανείς και στην κουζίνα, ένα μίγμα Θράκης, Πόντου, Μικράς Ασίας και Βαλκανίων. Παραδοσιακές ταβέρνες μες στα στενά σοκάκια, στην καρδιά τη πόλης, προσφέρουν πιπεράτες συνταγές και πληθωρικά γλυκά: «κουρκουμπίνια» (τα μικρασιάτικα μελομακάρονα), «τερλέτσα» (μια πλούσια σιροπιαστή γαλατόπιτα) και το θεϊκό θρακιώτικο Σαραγλί.




Διασχίζουμε απέραντες εκτάσεις με καλλιέργειες από βαμβάκι και σιτηρά, παράλληλα με τον ποταμό Έβρο που διασχίζει από Δύση προς Ανατολή την περιοχή με τις αχανείς πεδιάδες και τους ανοιχτούς ορίζοντες να ξεκουράζουν το βλέμμα σου... Σε 20 χλμ. αντικρίζουμε την Ορεστιάδα, τη νεότερη πόλη της Ελλάδας, με πληθυσμό που αγγίζει τους σήμερα τους 15.000 κατοίκους. Η πόλη ιδρύθηκε το 1923 από Έλληνες προσφυγές της Ανατολικής Θράκης. Στη μεγάλη πλατεία βλέπεις εντυπωσιακά μεγάλα και σύγχρονα κτίρια, κάθε λογής μαγαζιά, καφέ κατάμεστα και κόσμο να πηγαινοέρχεται στην κεντρική πλατεία της πόλης που σφύζει από ζωή.
Εμείς ωστόσο επιμένουμε ορεινά! Το μακρινό μας διάβα μέχρι τις Καστανιές στολίζουν βοσκοτόπια, ποτάμια, γεφύρια και εκτάσεις με δάση από… καστανόδεντρα. Ας μην αναρωτηθούμε από πού πήραν το όνομά τους οι Καστανιές, που βρίσκονται ακριβώς επάνω στην οριογραμμή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ελάχιστα μέτρα μας χωρίζουν από το τουρκικό έδαφος και τα φημισμένα λουτρά της Ανδριανούπολης με τις εξαιρετικές ιαματικές τους ιδιότητες… Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές στολισμένες με την Ελληνική σημαία να κυματίζει πάντα περήφανα. Δυο τρία μικρά παντοπωλεία με τα εντελώς απαραίτητα για ώρα ανάγκης και παραδοσιακοί καφενέδες στη μικρή πλατεία του χωριού, σημείο συνάντησης τον ντόπιων αλλά κι σταθμός ξεκούρασης για κάθε επισκέπτη. Ο κυρ’ Κώστας, θαμώνας του καφενείου, μας προσκαλεί στο τραπέζι του – το κερασμένο τσίπουρο είναι δεδομένο σε αυτόν τον τόπο! Ετών 80 ο κύριος Κώστας, μας λέει ιστορίες παλιές όσο και τα χρόνια του: «το χωριό μου δεν το αλλάζω με τίποτα, παρόλο που μείναμε εμείς κι εμείς, μάθαμε στη μοναξιά, όλη μου η ζωή είναι αυτός ο τόπος» καταλήγει με περηφάνια. Μας προτείνει να επισκεφτούμε τον ποταμό Άδρα, «έχει πολλές ομορφιές το χωριό μας», αλλά κι ένα φεστιβάλ που γίνεται κάθε Ιούλιο για πέντε μέρες στις όχθες του ποταμού συγκεντρώνοντας εκατοντάδες νέους που στήνουν τις σκηνές τους δίπλα στο ποτάμι να απολαύσουν μουσικά σχήματα πλάι στη μοναδική φύση του Άδρα ποταμού…
Αγάπησα το Δέλτα και την κάθε σπιθαμή του Έβρου που συνάντησα σ’ αυτό το μακρινό ταξίδι· για τα πουλιά, για τα κανάλια, τα χρώματα των ποταμών και της θάλασσας που σε κάθε ανατολή και δύση βαφόταν χρυσοκόκκινα... Αγάπησα αυτόν τον τόπο για τους ανθρώπους του, την αυθεντικότητά, τη φιλοξενία και τη ζεστασιά τους. Για το πόσο δεμένοι είναι με τις παραδόσεις τους, για τη διατήρηση της ελληνικότητας στην περιοχής των συνόρων, για τη μοναχικότητα και την περηφάνια τους. Ο Έβρος είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και ένα ξεχωριστό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Πρόκειται για ένα ταξίδι-εμπειρία ζωής και θα το πρότεινα σε όποιον ταξιδευτή δεν το έχει ακόμα επιχειιρήσει.





Προτάσεις
info's
O Χρήστος Πασχαλάκης και η ομάδα του Delta Evros Explorer που αποτελείται από οδηγούς σκαφών και ξεναγούν βρίσκονται εδώ για να μοιραστούν μαζί σας αυτή τη μοναδική εμπειρία ζωής. Μην τη χάσετε! Tηλ.: 6977 509107, https://delta-evros.gr.